Archive for September, 2012
Mesagerul Hunedorean: “…Şi a fost Ţebea 2012″
Aproximativ 15.000 de persoane au participat, ieri, la Sărbătoarea Naţională de la Ţebea, pentru a comemora împlinirea a 140 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Avram Iancu. Ca de fiecare dată, politicienii au fost nelipsiţi de la manifestări, deşi printre ei s-au numărat – faţă de anii trecuţi – mai puţine nume sonore.
Şefii cei mari n-au venit
Veniţi din toate colţurile ţării pentru a cinsti memoria „Crăişorului“ îngropat la Ţebea, lângă Gorunul lui Horea, oamenii au avut parte, şi în acest an, de o vreme neaşteptat de frumoasă. Ca de obicei, sărbătoarea a fost împărţită în două, astfel că după încheierea slujbei de comemorare, oficiată de Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, au urmat depunerea de coroane şi discursurile politicienilor, iar apoi, cei prezenţi au petrecut cu mici şi bere, pe acordurile populare ale mai multor interpreţi cunoscuţi. Şi deşi suntem în an electoral, şi toată lumea se aştepta ca mai-marii de la centru să fie prezenţi în Panteonul Moţilor, nu a fost aşa. Cu toate că erau aşteptaţi, deoarece se iscase zvonul că vor fi prezenţi la Ţebea, n-au venit nici preşedintele Traian Băsescu, nici Victor Ponta şi nici Crin Antonescu. În schimb, n-au lipsit Corneliu Vadim Tudor – care din 1991 a venit mereu la Ţebea, Gheorghe Funar, şi el nelipsit de la Sărbătoarea din Ţara Moţilor. Din partea Guvernului au fost la manifestări Mircea Duşa, ministrul Administraţiei şi Internelor, Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, şi Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei. Au mai fost prezenţi, se înţelege, aproape toţi parlamentarii de Hunedoara, precum şi reprezentanţii autorităţilor locale din judeţul nostru şi din alte judeţe.
Manifestările au decurs bine, fără ca spiritele să se încingă, astfel că serbările din acest an au fost lipsite de huiduieli.
Noua Dreaptă la manifestările de la Țebea (Galerie Foto)
Posted by: admin in Evenimente on September 19th, 2012
La fel ca în anii anteriori, filialele Noii Drepte din Ardeal, dar și din alte părți ale țării, au participat la manifestările de la Țebea, leagănul românismului transilvan pentru a îl comemora pe Avram Iancu, liderul armatei revoluționare române din Transilvania de la 1848 și pe cei ce au murit atunci pentru apărarea neamului românesc.
Din păcate evenimentul a fost umbrit de către partide care au venit doar să facă un circ politic, uitând cu desăvârșire de Avram Iancu. Singura mișcare privită cu ochi buni de către miile de români prezenți la festival a fost Noua Dreaptă.
Naționaliștii au depus o coroană de flori la mormântul lui Avram Iancu, după care au desfășurat cel mai mare tricolor de la Țebea. Au fost împărțite mii de manifeste printre cei prezenți la manifestare, precum și o ediție specială a revistei ”Noua Dreaptă” dedicată comemorării a 140 de ani de la moartea eroului național.
Manifestări dedicate lui Avram Iancu la Târgu Mureș
Posted by: admin in Evenimente on September 14th, 2012
Sub egida Societăţii Cultural-Patriotice “Avram Iancu” din Tg-Mureş, pe data de 14 septembrie 2012 au fost organizate o serie de manifestaţii cultural-patriotice prilejuite de comemorarea celor 140 de ani de la trecerea în eternitate a “Crăişorului Munţilor” – Avram Iancu (1824-1872).
Ziua a debutat cu o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu părintele portopop Gheorghe Şuncan chiar la statuia ecvestră a lui Avram Iancu din centrul Tîrgu-Mureşului.
Apoi, în Sala Mare a Centrului Cultural “Mihai Eminescu” din municipiu a avut loc o sesiune de comunicări ştiinţifice susţinute de către Ioan Berţa din partea Societăţii Cultural-Patriotice “Avram Iancu” din Tg-Mureş – cuvânt de deschidere, preşedintele Lazăr Lădariu – alocuţiune: “Crăişorul Iancu”, Simion Bui – “Avram Iancu în Revoluţia de la 1848-1849”, Mariana Ploeşteanu – “George Bariţiu despre Avram Iancu”, Elena Mihu – “Monumentul de la Câmpeni (1848-1849) – dorinţă a Episcopului Andrei Şaguna, Ana Hancu – “Participarea cerghizenilor la Revoluţia Română de la 1848-1849”, Mircea Artimon Mihai – “Craiul Munţilor în tradiţia folclorului românesc”.