Archive for March, 2011

Marşul Memorial Avram Iancu, ediţia a III-a [galerie foto]

Circa 500 de membri ai Asociaţiei Noua Dreaptă au participat, sâmbătă, la un marş în memoria lui Avram Iancu, în centrul municipiului Cluj-Napoca, strigând “România românilor”, “Unitate naţională” şi “Harghita, Covasna, pământ românesc”. Participanţii la manifestare s-au adunat, în jurul orei 12.00, la statuia Memorandiştilor din Cluj-Napoca, având steaguri tricolore, steaguri ale Asociaţiei Noua Dreaptă, tablouri şi portrete ale lui Avram Iancu. De asemenea, ei au avut bannere pe care scrie “România este stat naţional suveran şi independent, unitar şi indivizibil”, “Nu separatismului maghiar, pentru unitate naţională”. Ulterior, cei peste 500 de membri ai Asociaţiei Noua Dreaptă au pornit într-un marş, prin centrul oraşului, pe Bulevardul Eroilor până în Piaţa Avram Iancu, intonând cântece despre Avram Iancu şi strigând “Unitate naţională”, “România românilor”, “Harghita, Covasna, pământ românesc”, “Trăiască şi înflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”, “Afară, afară cu duşmanii din ţară”.

Read the rest of this entry »

5 Comments


NapocaNews şi CrăişorulMunţilor.ro: Expoziţie de fotografie şi artă populară

Galeria Excelsior a Casei de Cultură Municipală din Cluj-Napoca a fost neîncăpătoare cu ocazia inaugurării expoziţiei de fotografii şi obiecte tradiţionale, intitulată “Avram Iancu”. Evenimentul a fost organizat de publicaţia NapocaNews, odată cu împlinirea a trei ani de la lansarea primului site dedicat revoluţionarului român, Craisorulmuntilor.ro.

Au fost vizionate 25 de fotografii având ca temă principală viaţa Crăişorului şi celebrarea memoriei acţiunilor sale de către moţi.

Mulţumim tuturor celor care au răspuns în mod pozitiv la iniţiativa NapocaNews şi au participat la manifestarea culturală. Horaţiu Neagoe, student la Facultatea de Arhitectură a Politehnicii din Cluj-Napoca a sculptat mai multe obiecte tradiţionale în lemn, pe care le-a expus în cadrul vernisajului.

Read the rest of this entry »

1 Comment


14 – 20 martie: Săptămâna Culturală Avram Iancu la Cluj-Napoca

Asociaţia Noua Dreaptă filiala Cluj vă invită să participaţi la Săptămâna Culturală Avram Iancu. Evenimentul se va desfaşura la Cluj-Napoca în perioada 14-20 martie. Programul săptămânii este următorul:

Luni: De la ora 15:00, conferinţa „În Duhul lui Iancu”, organizată în parteneriat cu ziarul online NapocaNews, la Casa Municipală de Cultură.

Marţi: De la ora 20:00, În Piaţa Avram Iancu, „Discuţii la lumina torţelor” despre Craişorul Munţilor; miting comemorativ şi discursuri.

Miercuri şi Joi: Vă invităm pe toţi să participaţi la concursul „Ce ar spune Iancu?”; un concurs în urma căruia vom premia păreri despre cum ar vedea Avram Iancu unele probleme de actualitate – scrise de cetăţeni.

Vineri: De la ora 17:00, la Casa Municipală de Cultură, vom organiza o expoziţie de fotografie şi obiecte tradiţionale. Tot în cadrul acestui eveniment vom premia câstigătorul concursului „Ce ar spune Iancu?”.

Sâmbata: De la ora 12:00 pe traseul Monumentul Memorandiştilor-Bulevardul Eroilor-Piaţa Avram Iancu, se va desfăşura a III-a ediţie a Marşului Memorial Avram Iancu, devenit o tradiţie locală.

Îi invitam pe toţi clujenii, precum şi pe toţi românii, să participe la evenimetele din această perioadă alături de noi, să demonstrăm împreună că spiritul românesc încă domneşte în Ardeal şi să-i aducem un omagiu marelui revoluţionar paşoptist Avram Iancu.

Biroul de presă al Noii Drepte Cluj

1 Comment


Nepoata lui Avram Iancu traieste la Cluj: “Avramut nu a fost nebun, ci depresiv”

O femeie care pretinde ca este stranepoata lui Avram Iancu a participat, marti seara, in Piata Avram Iancu la manifestarea organizata de Noua Dreapta in memoria marelui luptator.

Femeia pretinde ca strabunicul ei, preotul Basil Paul, a fost var primar cu Avram Iancu, dar a refuzat sa isi dezvaluie identitatea din motive personale. Ea a vorbit despre caracterul marelui revolutionar care i-a condus pe moti in 1848-1849 in lupta lor impotriva armatelor maghiare.

“In viata lui nu a purtat o arma in mana, nu pistoale la brau sau altceva. O spun cu toata seriozitatea pentru ca din familie stiu asta si sunt medic si psiholog, deci pot aprecia.

Avram Iancu in primul rand nu a fost nebun, a fost depresiv. Depresia este o reactie, nu o boala. Si un om normal si un paranoic poate face o depresie cand ii e pus pe umeri prea mult. El a facut depresie pentru ca a fost tradat de ai lui, in care a avut incredere, dar niciodata nu a umblat cu palose, cu pistoale sau alte prostii”, a dezvaluit femeia.

Ea a spus ca “Avramut” isi gasea linistea cantand la fluier. “Singurul lucru pe care il avea Avramut, pentru ca asa i se spunea, in mana a fost fluierul. Cand facea accesele de depresie se plimba in jurul Abrudului, pe dealuri si isi canta din fluier. Nu a fost un razboinic, nu a fost un razbunator. El a fost cu studii de drept si a facut facultatea aici la Cluj si doctoratul l-a luat la Viena”, a mai spus femeia care pretinde ca este nepoata fostului revolutionar.

Ea a vorbit si despre crezul lui Avram Iancu. “Niciodata Iancu nu a fost razbunator. El totdeauna s-a luptat pentru pace, pentru bine, pentru liniste. A fost un mot adevarat. Avram Iancu asa spune: ‘Daca cineva imi face un rau ma provoaca. Daca ii raspund la fel, inseamna ca nu-s mai bun decat el. Ori ca sa ii dovedesc ca sunt mai bun decat el fac cum spunea Isus: Cine arunca cu pietre dupa mine, eu arunc cu paine'”, a mai adaugat asa-zisa nepoata.

Femeia a luat cuvantul la manifestarea organizata de Noua Dreapta in Piata Avram Iancu si care a fost dedicata marelui revolutionar.

sursa: Ştiri de Cluj

1 Comment


Comemorare interactivă Avram Iancu la Cluj-Napoca

Seara aceasta (15 martie 2011), în Piaţa Avram Iancu, un grup de circa 100 de tineri de la Asociaţia Noua Dreaptă au organizat o comemorare la lumina torţelor dedicată revoluţionarului paşoptist Avram Iancu. Manifestarea a început cu rugăciunea Tatăl Nostru! Tineri şi bătrâni au luat cuvântul liber şi au vorbit despre luptele Crăişorului Munţilor pentru drepturile românilor de la 1848. A fost o discuţie interactivă în care s-a evidenţiat actualitatea dezideratelor naţionale ale lui Avram Iancu.

S-a organizat în data de 15 martie această adevărată „vecernie a ideilor” despre Iancu, deoarece în această zi, acum 163 de ani, românii din Ardeal au început pregătirea revoluţiei de emancipare naţională.

Read the rest of this entry »

No Comments


Editorial: Ultimele clipe din viaţa lui Avram Iancu

Ionuţ Ţene, NapocaNews: Ultimii ani din viaţa lui Avram Iancu sunt relativ puţin cercetaţi de către istorici. Dincolo de legenda “nebuniei” lui Iancu, asemănătoare cu cea a marelui Poet Naţional, Mihai Eminescu, mărturiile istorice atestă că Crăişorul Munţilor a fost perfect lucid până în ultimele minute ale vieţii sale zbuciumate. Avram Iancu a suferit de o dramatică melancolie şi depresie, datorită trădării de către Casa de Habsburg a dezideratelor revoluţiei române de la 1848, dar şi datorită complacerii şi compromisului unei părţi a burgheziei şi intelectualităţii române din Ardeal cu Viena şi dualismul austro-ungar, în ciuda şi dauna rezolvării cererilor şi intereselor naţiunii.

Avram Iancu s-a retras în singurătate şi în lungi călătorii prin Munţii Apuseni aşa dragi lui. Şi-a înecat amarul în cântecul din fluier şi câteodată într-un pahar de pălincă oferit cu generozitate de către moţii lu iubiţi. Suferea de o boală de plămâni, de tuberculoză şi avea des hemoragii pulmonare şi scuipa sânge. Boala i s-a tras de la faptul că a dorit mereu să doarmă, din primăvară până în toamnă, sub cerul liber sau pe prispa unei case prietene. Era un semn al dorinţei sale de libertate şi al refuzului de a sta în temniţa oferită cadou şi “răsplată” amară de către Habsburgi la începutul anilor 1850.

Read the rest of this entry »

5 Comments


Cluj-Napoca: Despre o revoluţie curată, revoluţia lui Avram Iancu

NapocaNews a organizat ieri, la Casa de Cultură Municipală din Cluj-Napoca, o manifestare culturală dedicată Crăişorului Munţilor, conferinţa “În Duhul lui Iancu”, la care au fost invitaţi să cuvinteze prof. dr. Gelu Neamţu, prof. dr Dan Brudaşcu şi Daniel Bran, organizatorul marşului anual Avram Iancu de la Cluj-Napoca.

Deşi evenimentul nu s-a bucurat de o expunere generoasă în spaţiul public din partea presei locale, el şi-a atins obiectivul – păstrarea vie a memoriei revoluţionarului român, prin simplul fapt că persoanele care au ales să participe la conferinţă, întrebau la intrarea în sală, rând pe rând: “Aici e Iancu?”.

Read the rest of this entry »

2 Comments


Avram Iancu: Mărturii dramatice despre războiul civil din Ardeal de la 1849

Ionuţ Ţene, NapocaNews: Foarte puţină lume realizează ce înseamnă o revoluţie care se transformă într-un război civil. Conflictele etnice şi fratricide se transformă în masacre abominabile. Imaginea războiului nu este cea din documentarele de pe HistoryTV, ci extrem de sângeroasă în realitate. Voi oferi câteva fragmente din tabăra românească a revoluţiei de la 1848/1849 din Ardeal despre conflictele sângeroase din Munţii Apuseni. Voi cita din raportul oferit de către Avram Iancu, în luna noiembrie 1849, către Gubernatoriu civil şi militar din Transilvania, Feld Mareşal Locotenent baron Ludovic de Wolgemuth. Mărturia Crăişorului Munţilor este dramatică şi oferă un răspuns românesc hotărât şi sângeros la masacrele şi intervenţiile armatelor revoluţionare maghiare, conduse de generalul polonez I. Bem şi mai ales de aventurierul Hatvani în Apuseni.

Read the rest of this entry »

3 Comments



SetPageWidth