Cluj-Napoca: Despre o revoluţie curată, revoluţia lui Avram Iancu

NapocaNews a organizat ieri, la Casa de Cultură Municipală din Cluj-Napoca, o manifestare culturală dedicată Crăişorului Munţilor, conferinţa “În Duhul lui Iancu”, la care au fost invitaţi să cuvinteze prof. dr. Gelu Neamţu, prof. dr Dan Brudaşcu şi Daniel Bran, organizatorul marşului anual Avram Iancu de la Cluj-Napoca.

Deşi evenimentul nu s-a bucurat de o expunere generoasă în spaţiul public din partea presei locale, el şi-a atins obiectivul – păstrarea vie a memoriei revoluţionarului român, prin simplul fapt că persoanele care au ales să participe la conferinţă, întrebau la intrarea în sală, rând pe rând: “Aici e Iancu?”.


Istoricul Gelu Neamţu nu a participat în persoană la conferinţă din cauza unor probleme medicale, însă a permis organizatorilor să-i citească articolul “Sufletul lui Iancu”, publicat de dânsul în revista culturală Gândul Anonimului.

Despre Avram Iancu şi momentul 1948 a vorbit şi directorul Casei de Cultură Municipale. Dânsul a descris tragismul condiţiei românilor din acea perioadă şi modul de receptare al “momentului 48″ în contextul mişcării declanşate de francmasonerie – declarată ostilă împotriva tuturor imperiilor – care şi-a propus desfiinţarea acestei forme de organizare. Proiectul în cauzî a produs de fapt o nouă ordine europeană şi internaţională, iar destabilizarea uneia din cele mai puternice fortăreţe ale totalitarismului european, Austro-Ungaria, nu se putea face decât din interior, prin declanşarea revoluţiilor. “Însă spre deosebire de revoluţia maghiară, noi n-am ucis peste 60.000 de oameni în 48″, a afirmat dl Brudaşcu.

Amintind de “puritatea” revoluţiei ungureşti, profesorul a afirmat că guvernatorul Ungariei acelor ani, Lajos Kossuth, slăbit de înfrângerile suferite, a îndrăznit ca retras America să vorbeasca la un banchet al presei din New York despre “lupta pentru supremaţia rasei ungureşti”, nu pentru libertate.

În vreme ce Kossuth are astăzi un bust în Parlamentul Statelor Unite ale Americii, fiind catalogat drept campion al libertăţii şi democraţiei datorită lipsei de informare a americanilor, dânsul a cauzat distrugerea a 200 de sate româneşti şi uciderea a 60.000 de români. Spre deosebire de liderul ungurilor, Avram Iancu a declanşat revoluţia cu sinceritate; vroia dreptate şi libertate, n-a fost unealta nimănui, şi din această cauză nu s-a bucurat de sprijin.

În America, prin lobby-ul francmasoneriei s-a constituit chiar o mişcare Prietenii Ungariei, iar Kossuth a fost corespondentul New York Times la Londra vreme de opt ani, în perioada 1951 – 1959. În acest timp el are întâlniri speciale la Paris cu însuşi Napoleon al III-lea. Kossuth a murit la 92 de ani, fiind respectat în străinătate mult mai mult decât Avram Iancu, care a manifestat respect chiar şi faţă de cei care nu îi împărtăşeau ideologiile.

Dacă în 1948 ungurii ar fi avut puţin echilibru, nu s-ar fi produs nenorocirile din Transilvania, însă ei nu au vrut să ofere aceleaşi condiţii şi semenilor lor aflaţi sub ocupaţia Imperiului, adică şi românilor; ei vroiau doar să-şi făurească Ungaria Mare.

Dan Brudaşcu a atras atenţia asupra multitudinilor de neadevăruri promovate în legătură cu revoluţia din Ungaria chiar şi după momentul 1948, exemplificând uciderea aparentă de către armata ţaristă, lânga Sighişoara, a lui Petofi Sandor, care de fapt a fost arestat, dus la Moscova şi închis 12 ani în Siberia, unde a murit doborât de o boală la plămâni – lucru descoperit de nişte cercetători care au aflat în anul 1968, listele cu prizonieri ale armatei respective.

Revoluţia ungară poate fi numită chiar inspiratoarea viitorului holocaust împotriva evreilor datorită tratamentului de tip holocaustic acordat de populaţia maghiară, evreilor din Transilvania. “Există liste oficiale ale românilor ucişi de unguri în 1948 şi liste ale locaşelor de cult distruse atunci. Însă trebuie să lucrăm mai mult pe documente, nu pe sloganuri pompoase, pentru a demonstra justeţea cauzei noastre. Omagiindu-l pe Avram Iancu trebuie să avem un memento în faţa noastră care să ne amintească mereu de verticalitatea românilor. Sperăm ca aceste manifestări, cum este conferinţa de astăzi, să se menţina la nivelul elevat pe care îl merită societatea românească”, a adăugat dl Brudaşcu.

Daniel Bran a descris legătura teandrică dintre duhul lui Iancu şi neamul românesc de astăzi. “Dacă noi nu ne trezim din această amorţire în care ne aflăm astăzi, atragem supararea Cerului. Întrebarea noastră pentru societatea clujeană este dacă mai suntem în duhul lui Iancu?”, a spus acesta. Dl Bran a invitat totodată pe toţi clujenii să participe la manifestările organizate în plan local în cadrul “Săptămânii Avram Iancu”.

Manifestările de acest tip nu sunt îndreptate împotriva nimănui. Acţionăm pentru a ni se recunoaşte demnitatea noastră ca neam. Conferinţa organizată de NapocaNews nu a fost îndreptată împotriva altor popoare. Noi nu exarcerbăm porniri extremiste deoarece nici Iancu nu a urât celelalte popoare.

sursa: NapocaNews

  1. #1 by 7Dors on November 21st, 2011 - 12:29

    In fiecare luna incepand de la anu sa fie sarbatorit pe plan national un mare roman.In luna Ianuarie sa se inceapa cu Mihail Eminescu.
    Va multumesc.

  2. #2 by Ioan TRIF on January 3rd, 2012 - 22:57

    Nu am cuvinte sa pot exprima nesimtirea gruparii de unguri,secui,maghiari sau cum se vor numi, de a-si adjudeca un teritoriu pe care s-au aciuat in periplul lor nomad-
    Ei saracii nici nu stiu de unde provin,stramosii lor povestinmdu-le cine stie ce baliverne din dorinta lor innascuta de a suge sange si de a cotropi alte popoare si de a se impune in fata altora, dar caracterizati nu atat prin vitejia cu care se lauda, ci prin lasitatea care i-a caracterizat si de a folosi mijloacele cele mai perfide pentru a domina.Se vede insa ca MOTII nostri nu au cedat in fata acestor nemernici stiind ca-si apara glia stramoseasca. Ma mandresc cu Avram,cu Horia,Closca si Crisan care sant premergatorii mei, eu fiind insumi MOT, in vinele mele curgand sange de Mot din Albac. Ce Ardeal viseaza nebunii astia o minoritate neinsemnata,fiindca majoritatea au luat calea vestului, asa ca mai au nesimtirea sa pretinda Ardealul? Care Ardeal? Nici nu am cuvinte sa caracterizez asemenea elemente si ma mir ca nu le e rusine ? Sa se supuna legilor statului nostru Dac. Romanii nostri din Ungaria nu au curajul sa spuna nimic, ungurasii i-au convertit asa cum au vrut si trebuie sa respecte legile lor, nemaivorbind ca nici nu au ce incerca sa vorbeasca romaneste, pe cand musafirii nostri din secuime si din locatiile de pe granita te intreaba intai pe limba lor si apoi pe a noastra, daca eventual o stiu. Nu stiu ce fac conducatorii nostri. Chiar se inchina in fata lor, in CASA noastra ? Totul are o limita-nu vreau sa fiu razbunator asisderea lui Avram Iancu, dar pazea- Ma respecti, te respect, altfel…..
    si ciocul mic cand e vorba de Ardeal.

(will not be published)
Aboneaza-te la RSS-ul de comentarii
  1. Inca nu sunt legaturi de pe alte site-uri.

SetPageWidth