Archive for September, 2011
Pe urmele bătăliei duse de Pelaghia Roşu în Munţii lui Avram Iancu
Când scriu aceste rânduri abia m-am întors din weekend de la Mărişel, unde am fost pe urmele celebrei amazoane românce Pelaghia Roşu, mama tribunului Indrei Roşu, care a reuşit în timpul Revoluţiei de la 1849 să zdrobească trupele regulate ale armatelor maghiare, conduse de Hatvani şi Vasvari Pal. Am fost invitat la cabana unor ofiţeri români, proveniţi dintr-o familie de carieră a Armatei Române, cadre militare care şi-au întărit caracterul şi bărbăţia cu Kalaşnicovul în mână pe fronturile împotriva terorismului şi a luptătorilor Al Qaeda din Irak şi Afganistan. Şi-au ridicat în ani o cabană chiar pe locurile istorice unde au călcat paşii lui Avram Iancu şi pe stâncile unde Pelaghia Roşu a zdrobit trupele invadatoare maghiare ce doreau asuprirea moţilor. M-am simţit mai mult decât minunat să calc pe urmele celor care şi-au dat sângele în luptă pentru drepturile românilor. După o săptămână grea şi stresantă am reuşit să mă resetez psihic şi să mă reconfortez reconstituind bătălia eroinei Pelaghia Roşu la Crucea Eroilor s-au pe stânca de la Ţâcla. Eroii noştri nu mor niciodată. Nu mi-am refuzat nici să stau ore întregi pe şezlong cu o bere rece Becks în mână să privesc munţii lui Iancu spre Măguri Răcătău şi semeţele creste ale lui Horea de la Poiana Horii. Mă simt bine în preajma ofiţerilor români şi discuţiile despre faptele de vitejie ale românilor îmi plac aşa de mult că nu doresc să se mai încheie niciodată. Din când în când cântecul brazilor ne mai întrerupeau vorbele despre eroismul înaintaşilor.
[Galerie foto] Inimile a mii de români au rezonat cu naţionalismul autentic la Ţebea
Posted by: admin in Evenimente on September 11th, 2011
Peste 5.000 de români s-au adunat ieri la Ţebea, în duminica de dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, pentru a privi la un exemplu de sacrificiu şi naţionalism autentic: Crăişorul Munţilor, Avram Iancu.
S-au împlinit 187 de ani de la naşterea eroului naţional şi 139 de ani de la moartea lui. Cu acest prilej, zeci de coroane de flori au fost depuse la căpătâiul mormântului Iancului. P. S. Gurie, episcopul Devei şi Hunedoarei, împreună cu Prea Sfinţitul Părinte Nicodim, episcopul Severinului şi Strehaiei şi Prea Sfinţia Sa Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului au săvârşit slujba de pomenire în cinstea lui Avram Iancu şi a tuturor celor care l-au ajutat în lupta pentru dobândirea demnităţii neamului nostru.
Participanţii, începând cu reprezentanţii BOR, au rostit discursuri prin care au elogiat faptele Eroului Naţional. Părinţii au îndemnat mulţimea să adopte o poziţie verticală în viaţa de zi cu zi, după exemplul lui Avram Iancu, “care a ştiut că lucrurile nu se schimbă în bine prin văicăreli, ci prin acţiune fermă”.
La fel cum Moise a înălţat Şarpele de aramă şi toţi s-au vindecat, la fel cum privim la Crucea Înălţată şi ne vindecâm de toate rănile, la fel trebuie să privim la sacrificiul făcut de Avram Iancu pentru salvarea ţării, ne învaţă reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române. În discursurile lor, a fost evocată şi puterea Iancului de a elecrizeza mulţimea deoarece a avut un crez îmbibat de un maxim altruism, reprezentând mereu un model de acţiune şi de jertfelnicie.