Peste 5.000 de români s-au adunat ieri la Ţebea, în duminica de dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, pentru a privi la un exemplu de sacrificiu şi naţionalism autentic: Crăişorul Munţilor, Avram Iancu.
S-au împlinit 187 de ani de la naşterea eroului naţional şi 139 de ani de la moartea lui. Cu acest prilej, zeci de coroane de flori au fost depuse la căpătâiul mormântului Iancului. P. S. Gurie, episcopul Devei şi Hunedoarei, împreună cu Prea Sfinţitul Părinte Nicodim, episcopul Severinului şi Strehaiei şi Prea Sfinţia Sa Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului au săvârşit slujba de pomenire în cinstea lui Avram Iancu şi a tuturor celor care l-au ajutat în lupta pentru dobândirea demnităţii neamului nostru.
Participanţii, începând cu reprezentanţii BOR, au rostit discursuri prin care au elogiat faptele Eroului Naţional. Părinţii au îndemnat mulţimea să adopte o poziţie verticală în viaţa de zi cu zi, după exemplul lui Avram Iancu, “care a ştiut că lucrurile nu se schimbă în bine prin văicăreli, ci prin acţiune fermă”.
La fel cum Moise a înălţat Şarpele de aramă şi toţi s-au vindecat, la fel cum privim la Crucea Înălţată şi ne vindecâm de toate rănile, la fel trebuie să privim la sacrificiul făcut de Avram Iancu pentru salvarea ţării, ne învaţă reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române. În discursurile lor, a fost evocată şi puterea Iancului de a elecrizeza mulţimea deoarece a avut un crez îmbibat de un maxim altruism, reprezentând mereu un model de acţiune şi de jertfelnicie.
În contextul în care România este membră NATO şi UE, iar în ciuda acestui lucru nu am obţinut încă propăşirea materială, părinţii spirituali ne încurajează “să facem din Ardeal un altar tricolor al României, să afcem mai puţină critică turbată şi să arătăm mai multă pocăinţă pentru propriile greşeli, să luăm exemplul lui Avram Iancu, care ne dă peste veacuri o lecţie veritabilă de creştinism”.
Mii de români ascultau aceste îndemnuri, iar în timp ce altă parte a ţării rezona cu muzica lui George Enescu, inimile acestora rezona cu naţionalismul.
La ceremonie au participat şi ministrul Internelor, Traian Igaş, preşedintele PNL, Crin Antonescu, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea dar şi parlamentari de Hunedoara şi Asociaţia Noua Dreaptă.
După ce Corneliu Vadim Tudor a încetat să se laude cu colecţia lui de obiecte istorice marcante pe care le afişează la vedere în propriul birou, Crin Antonescu a rostit un mare adevăr: “Ei (Avram Iancu şi tribunii lui – n. red.) sunt aleşii neamului, aleşi nu pentru funcţii sau avere, ci pentru jertfă”.
Zeci de reprezentanţi ai USL din toate comunele judeţului Hunedoara au depus coroane de flori la mormântul lui Avram Iancu. O parte din participanţi au văzut acest gest drept o manevră politică intrată în penibil.
Ca în fiecare an, PD-L şi UDMR nu au scăpat de huiduielile membrilor PRM. Membrii PRM au postat mai multe mesaje la adresa preşedintelui Traian Băsescu: “Băse, vezi că ai treabă în Secuime” şi “Fiinţă extra-ordinară, lasă aurul în ţară”.
O impresie foarte bună au făcut-o la Ţebea reprezentanţii Noii Drepte, veniţi din toată ţara, unii chiar şi din Italia, pentru a-l comemora pe Avram Iancu.
În timp ce au depus la rândul lor o coroană de flori, din mulţime se striga “Noua Dreaptă, mândrie naţională”.
Naţionaliştii români au întins deasupra mulţimii un drapel tricolor de peste 20 de metri lungime. Acompaniaţi de cântece patriotice şi de aplauzele a mii de români, membrii ND au purtat acest drapel pe toată întinderea platoului situat în apropiere de Gorunul lui Horea.
În momentul în care aceştia au început să intoneze Imnul României, întreaga asistenţă s-a mobilizat; se cânta “Deşteaptă-te române” chiar şi pe dealurile din jurul platoului.
V. D., NapocaNews