Archive for March, 2009
Calomnierea lui Iancu
Conducatorul rezistentei romanesti din Muntii Apuseni din anul 1849, Avram Iancu, a suferit o pedeapsa mai crunta decat moartea: inca din timpul vietii sale s-a incercat acreditarea ideii ca ar fi innebunit. Relatarile presei de la Viena si Budapesta din secolul al XIX-lea au lansat aceasta idee, care printr-o ciudata empatie a fost preluata si in Romania.
Teza nebuniei
In 1872 presa austro-ungara anunta moartea “craisorului muntilor” intr-un articol care a aparut preluat din ziar in ziar – “de la Wiener Fremdenblatt”, la “Hon”: “La inceputul anului 1850 a devenit tulburat la minte si de atunci ratacea fiind dedat bauturii prin partile muntoase ale Transilvaniei. Uneori avea momente lucide si atunci vorbea despre trecutul sau, dar curand i se intuneca capacitatea de gandire si atunci cand i se punea vre-o intrebare despre trecutul sau obisnuia sa zica: Aerul din case era stricat si atunci am venit eu ca o furtuna pentru a-l curati”. Alte relatari din presa austro-ungara sustineau ca Avram Iancu a fost silit sa duca o viata de mizerie, cersind prin satele din munti ca lautar orb”. Aceasta teza este partial sustinuta de faptul ca dupa incheierea revolutiei de la 1848 Avram Iancu n-a avut un domiciliu fix, ci a ratacit din sat in sat prin Muntii Apuseni. Insa aici trebuie luat in considerare faptul ca Avram Iancu a fost arestat in anul 1852 fara nici un motiv, legat si batut de un functionar austriac. Lipsa de incredere a lui Iancu in autoritatile habsburgice este cat se poate de explicabila, iar furia lui fata de austrieci in urma sacrificiilor facute in numele imparatului de la Viena trebuie sa fi crescut exponential.
Marşul Memorial Avram Iancu – ediţia 2009
Posted by: admin in Evenimente on March 28th, 2009
Peste 500 de membri si simpatizanti ai Noii Drepte au dat o replicã necesarã separatismului maghiar participând, duminicã 15 martie, la prima editie a Marsului Memorial Avram Iancu, în centrul municipiului Cluj-Napoca, pentru a marca 160 de ani de la Victoria Revolutiei Române din Transilvania (1849-2009).
Membrii organizatiei au mãrsãluit pe Bulevardul Eroilor pânã în Piata Avram Iancu unde acestia, sositi din Oradea, Maramures, Timisoara, Brasov, Mures, Neamt si Bucuresti, au fost întâmpinati de cãtre clujeni cu aplauze. Participantii au fluturat drapele tricolore, au scandat lozinci precum Noi suntem români – aici pe veci stãpâni!, Unitate nationalã!, Tinutul secuiesc, pãmânt românesc! si au cântat pe toata durata manifestãrii: Trãiascã Duhul lui Iancu / Trãiascã motul intre moti / Câmpia Libertãtii spune / Cã Avram Iancu suntem toti!
Simpozionul Napocanews “Avram Iancu – modelul revoluţionarului român”
Posted by: admin in Conferinte on March 16th, 2009
Publicaţia NapocaNews în colaborare cu Casa Municipală de Cultură a Cluj-Napoca şi Societatea Cultural- Patriotică “Avram Iancu” a organizat duminică simpozionul cultural-ştiinţific intitulat “Avram Iancu – modelul revoluţionarului român”. Evenimentul a fost dedicat revoluţionarului transilvănean Avram Iancu, liderul revoluţiei româneşti din Transilvania din anul 1848 şi conducător al Ţării Moţilor în anul 1849.
În cadrul conferinţei, ing. George Bara, redactor şef NapocaNews a acuzat autorităţile locale de faptul ca nu se implică în promovarea spiritului naţional şi a imaginii eroului Avram Iancu. Sfârşitul cuvântării sale a marcat lansarea oficială a site-ului biografic www.craisorulmuntilor.ro, dedicat revoluţionarului român.
Conferinţa a fost onorată şi de prezenţa preşedintelui asociaţiei Noua Dreaptă, dl. Tudor Ionescu, care a ţinut să aducă în atenţia audienţei miturile care îl înconjoară pe Avram Iancu, în speţă zvonul devenit între timp fapt istoric, cum că Avram Iancu ar fi înnebunit spre sfârşitul vieţii, devenind un trubadur prin satele Munţilor Apuseni.
Conferinţa “Avram Iancu – modelul revoluţionarului român”
Posted by: admin in Evenimente on March 9th, 2009
Publicaţia NapocaNews în colaborare cu Casa Municipală de Cultură a Cluj-Napoca şi Societatea Cultural- Patriotică “Avram Iancu” vă invită la simpozionul cultural-ştiinţific intitulat “Avram Iancu – modelul revoluţionarului român“.
Evenimentul va avea loc duminică 15 martie, de la ora 14, în sala de spectacole a Casei Municipale de Cultură din Piaţa Unirii nr. 24, etajul I.
Evenimentul este dedicat revoluţionarului transilvănean Avram Iancu, liderul revoluţiei româneşti din Transilvania din anul 1848 şi conducător al Ţării Moţilor în anul 1849.
În cadrul conferinţei vor vorbi:
– ing. George Bara, redactor şef NapocaNews: cuvânt introductiv şi lansarea site-ul biografic www.craisorulmuntilor.ro
– dr. Ionuţ Ţene, istoric şi director editor al NapocaNews : “Avram Iancu, conducator al
Ţării Moţilor şi simbol al românilor transilvăneni”
– Demostene Şofron, redactor Ziarul Făclia
– av. Tudor Ionescu: “Perenitatea mesajului revoluţionar al lui Avram Iancu”
– dr. Gelu Neamţu : “Constiinţa europeană a lui Avram Iancu şi a generaţiei sale”
– drd. Vasile Lechinţan: “Avram Iancu la Cluj şi generatia sa”
– prof. Victor Bercea: “Societatea Culturala Avram Iancu din Romania”
– prof.Teodor Şandor: “Statuia lui Avram Iancu din Cluj-Napoca”
Casa lui Avram Iancu
In creierul Muntilor Apuseni, in fosta comuna Vidra de Sus, vedea lumina zilei in anul 1824 Avram Iancu, acel viteaz si drept barbat pe care poporul l-a numit cu drag “Craiul Muntilor”.
La umbra plopilor saditi, dupa cum crede poporul, chiar de mana lui, micuta casa natala, deasupra careia sta inaltat un acoperis tuguiat ca o caciula, pastreaza intreaga comoara de marturii (documente, fotografii, arme, obiecte de folosinta casnica etc.) legate de zbuciumata viata a lui Avram Iancu. Urmarind pe rabojul anilor firul evenimentelor, il intalnim pe Iancu, rand pe rand, elev la scoala din Campeni, apoi la Abrud si Zlatna, si in cele din urma la Cluj, unde isi termina studiile de drept. Tanarul, despre care marele revolutionar N. Balcescu spunea ca este “neclintit ca granitul muntilor sai”, a imbratisat cu ardoare cauza revolutiei de la 1848, situandu-se in fruntea luptatorilor pentru eliberarea sociala si nationala a romanilor din Transilvania. Insufletit organizator al entuziastelor adunari populare de la Blaj, Avram Iancu devine in zilele revolutiei conducatorul ostilor de tarani si mineri.
Avram Iancu şi timpul său
Posted by: admin in Conferinte on March 1st, 2009
Georg Gane
Membru al Academiei Româno Americane
Membru de onoare al Institutului de Genealogie al Academiei Române, Iasi
Conferinta tinuta la 6 Iunie 1996 cu ocazia simpozionului “Avram Iancu” în cadrul congresului “Academiei Româno Americane” (ARA) de la Universitatea din RENO, Nevada U.S.A
Vorbind de luptele românilor, dar mai ales cele ale motilor din Muntii Apuseni, pentru libertate si recunoastere ca natiune, care au avut loc în anul 1848 si o parte din 1849 este nevoie de a mentiona date, deoarece totul s-a petrecut într-un timp foarte scurt din punct de vedere istoric. Iar aparitia eroului acestei lupte, Avram Iancu, a fost ca trecerea unei comete pe cer, ca un fapt de scurta durata, dar violent. El este acela care a însemnat toate aceste evenimente ca un fir rosu, ca unul caruia soarta i-a daruit nu numai inteligenta dar si puterea necesara unei asemenea întreprinderi.
Nicolae Balcescu a scris despre Transilvania: ” Pe culmea cea mai înalta a muntilor Carpati se întinde o tara mândra si binecuvânta între toate tarile semanate de Domnul pe pamânt, aceasta este tara Ardealului ”
Viaţa şi faptele lui Avram Iancu
sursa: Ţara Hălmagiului
Incã nu se stinsese jalea rãmasa in urma acestor groaznice masacre, cand Halmagiu avea sa vada arestarea Craiului Muntilor, în ziua de 15 decembrie 1849, de cãtre o patrulã austriacã. Autoritãtiile locale au protestat cu energie împotriva acestor samavolnicii; iar Craiul Muntilor, împreunã cu prietenul sãu, Lasislau Vasile Fodor si Iosif Bologa, au fost eliberati sub presiunea puternicã a poporului, prezent în acea zi de targ. Imprejurãri favorabile au fãcut ca acest protest sã fie pãstrat pânã în ziua de azi. Iatã continutul lui:
“Mult Onorate Domnule Sub Comisariu Regesc!
Onorat Domnia ta vei fi audit si pote cu ochi vei fi vedut templarea ce sa templat eri în târgul de Tiarã a orasului nostru venitilor la târgul liber Advocatul Iancu si consoti lui, de cãtre oarecare ostasi împãrãtesci cum acestia din urmã numai de cât audirã de nuimele si venirea în Hãlmagiu a lui Iancu îndatã se si însotirã; si cãutarã de amãnuntut dupã el unde ar fi si aflândul lau dus ca arestat înaintea cãpitanului companiei de aici.”
Avram Iancu, a biography (engleză)
by Keith Hitchins
AVRAM IANCU (1824-1872) Lawyer and military hero of the Romanians of Transylvania in 1848-1849. Born into a peasant family of modest means in the Apuseni Mountains of western Transylvania, he received an education rare for a Romanian of this time, attending the Piarist lyceum in Cluj. He studied the humanities and then, between 1844 and 1847, law. After graduation he took a post as cancelist (law clerk) at the High Court of Transylvania in Tirgu-Mures, a mainly Hungarian city. It was here among some thirty fellow Romanian lawyers (and their 170 Hungarian colleagues) that the first news of the events of March 1848 in Vienna and Pest reached him.
In the revolutionary year that followed, Iancu’s activities embodied the liberal and national aspirations characteristic of his generation. Like liberals elsewhere in Europe, he stood for individual freedoms, but the long struggle to protect the Romanian nation from subjugation by others had led him to put the interests of the entire ethnic community ahead of individual rights. Such a commitment explains the apparent paradox of his ultimate rejection of Hungarian liberalism in 1848. Yet, his brand of nationalism was by no means anti-liberal, and he displayed exemplary toleration toward the other peoples of Transylvania.
Avram Iancu, erou naţional
de prof. dr. Gelu Neamţu
În istoria popoarelor apar uneori momente de cumpana si de primejdie. Atunci fatalitatea sau vointa divina aduc în fruntea acelui popor una sau mai multe personalitati pentru a-l calauzi.
La 1848 poporul român din Transilvania s-a aflat în primejdie de moarte; dar tot atunci, s-au afirmat ca salvatori o pleiada de conducatori, în majoritate tineri, între care Avram Iancu a stralucit ca o pretioasa nestemata.
Vrednici conducatori au mai fost alaturi de el; si S. Barnutiu, si I. Buteanu, si S. Balint si Al. Papiu Ilarian, si multi, multi altii, dar nici unul dintre ei nu a intrat atât de adânc în constiinta poporului român, nici unul nu s-a identificat atât de desavârsit cu aspiratiile sale ca tânarul, frumosul si mândrul prefect ce în scurt timp primi numele acela atât de poetic, cum îl aprecia N. Balcescu, de CRAI AL MUNTILOR.
Sa începem cu interesanta marturie a unei doamne (doamna Pipos din Zlatna) care-i împartaseste lui Aron Densusianu ca l-a cunoscut pe Avram Iancu pe când avea 10 ani. „Era – spune ea – un baiat blond, blând si foarte modest. Am ramas înmarmurita când în revolutiune aud deodata de numele lui atât de razboinic”. Rezumându-se doar la blândete si modestie, presupune, ca nimeni nu i-ar fi prevazut lui Iancu un viitor de revolutionar. Si totusi … la Târgu Mures, în calitate de cancelist, la cele doua calificative se mai adauga si altele, care îmbogatesc nuantele paletei. Iata cum îl cunoaste Iosif Sterca Sulutiu: „student eminent, cu exterior placut, blondin, modest, cu inima deschisa, sincer si cu caracter, avea mult temperament dar era foarte tolerant – fata de alte natiuni si confesiuni, apoi tinea mult la parola cuvântului dat”. Acestui portret o cunoscuta gazeta maghiara îi adauga si alte trasaturi semnificative: Iancu – se spune acolo – „nu stia sa se încovoiasca nici sa se linguseasca. Pe figura lui impozanta, si pe fata lui superba barbateasca, se oglindea timbrul acelei constiinte, pe care singur convingerea meritelor proprii o poate da”. Cu alte cuvinte era mândru, dar nu era vanitos, iar sira spinarii era întotdeauna dreapta, ferma.