Archive for March, 2015
Imaginea Zilei: Avram Iancu, Erou Național
“ICOANA ROMÂNISMULUI ÎN ARDEAL, AVRAM IANCU, EROU NAȚIONAL!”
Trofeul Carpati, desfasurat in acest sfârsit de saptamâna la Cluj-Napoca, a fost un bun prilej pentru suporterii români de a arata inca o data ca sunt aparatorii si susţinatorii valorilor românesti. Un mesaj care a sublinitat faptul ca Avram Iancu este un Erou National, a fost afisat in timpul finalei feminine de handbal, disputata intre nationala tarii noastre si Suedia.
Bannerul afisat de suporteri vine pe fondul proiectului adoptat de deputati care prevede că “pentru cinstirea în mod deosebit a memoriei lui Avram Iancu (1824-1872), considerat cel mai mare erou naţional al românilor din Transilvania, cu merite excepţionale în afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale pe teritoriul strămoşesc, se conferă fostului conducător al revoluţiei române 1848-1849 din Transilvania titlul de «Erou al Naţiunii Române»”
AM, NapocaNews
De ce l-au urât austriecii pe Avram Iancu! Cauza e recunoaşterea Ţarului şi a generalul rus Luders
Ani de zile, ca istoric, m-au frământat cauzele sau motivele pentru care Curtea imperială de la Viena nu l-a recunoscut pe Avram Iancu ca erou şi apărător al intereselor Austriei în Ardeal. Am citit, cred, aproape toată bibliografia despre Avram Iancu şi nu am găsit nicio explicaţie istorică logică despre comportamentul deplorabil şi nerecunoscător al austriecilor faţă de Avram Iancu, care în timpul evenimentelor din 1848/1849 a fost singurul din Transilvania care a apărat cu arma în mână, pe lângă drepturile naţionale ale românilor şi interesele Coroanei Habsburgice în faţa revoluţiei maghiare care rupsese Ungaria de Austria şi încorporase Transilvania la ţara Coroanei Sfântului Ştefan.
Când guvernul Lajos Kossuth l-a adus pe destoinicul general polonez Jozef Bem în slujba revoluţiei maghiare din Ardeal, trupele imperiale austriece în frunte cu generalul Puchner fugiseră ca potârnichile din provincie. 6000 de soldaţi austrieci au dat în 1849 bir cu fugiţii în Ţara Românească. Singurul care a rămas să pună „pumnul în pieptul furtunii” a fost Avram Iancu în Munţii Apuseni, care a transformat Ţara de Piatră într-o ţară românească inexpugnabilă. Trupele lui Hatvany, Vasvary, Kemeny sau Bem au luat bătaie de la moţii lui Avram Iancu în toate incursiunile făcute.
Vezi discursul lui Tudor Ionescu, liderului Noii Drepte, de la Marșul Memorial Avram Iancu din Cluj-Napoca (Video)
Posted by: admin in Evenimente on March 15th, 2015
Vezi discursul avocatului Tudor Ionescu, liderului Noii Drepte de la Marșul Memorial Avram Iancu din Cluj-Napoca. Se subliniază pericolul extremismului maghiar și a autonomiștilor ardeleni.
Avram Iancu – tânăr poet clujean
Educaţia lui Avram Iancu s-a realizat la Cluj. Elev de liceu şi student la Drept, în orașul de pe Someș, Avram Iancu a avut o tinereţe foarte tumultoasă. La începutul anilor 1840, Avram Iancu era cunoscut ca un învățăcel sîrguincios și inima grupurilor de tineri intelectuali români din Cluj. Locuia în casa vaduvei Bokor, originară din Câmpeni, de pe actuala str. Avram Iancu nr. 17. Viitorul Crai al Munților a absolvit în 1844 Liceul Piarist catolic de pe Ulița Lupului, și a devenit student la Drept. Ca și student, prin 1845, înjghebează o societate academică, sub președinția tânărului avocat clujean Alexandru Bohățiel şi publică ziarul manuscris „Aurora”, foaie literară şi expresie a drepturilor culturale ale românilor. P