Aproximativ 15.000 de persoane au participat, ieri, la Sărbătoarea Naţională de la Ţebea, pentru a comemora împlinirea a 140 de ani de la trecerea în nefiinţă a lui Avram Iancu. Ca de fiecare dată, politicienii au fost nelipsiţi de la manifestări, deşi printre ei s-au numărat – faţă de anii trecuţi – mai puţine nume sonore.
Şefii cei mari n-au venit
Veniţi din toate colţurile ţării pentru a cinsti memoria „Crăişorului“ îngropat la Ţebea, lângă Gorunul lui Horea, oamenii au avut parte, şi în acest an, de o vreme neaşteptat de frumoasă. Ca de obicei, sărbătoarea a fost împărţită în două, astfel că după încheierea slujbei de comemorare, oficiată de Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, au urmat depunerea de coroane şi discursurile politicienilor, iar apoi, cei prezenţi au petrecut cu mici şi bere, pe acordurile populare ale mai multor interpreţi cunoscuţi. Şi deşi suntem în an electoral, şi toată lumea se aştepta ca mai-marii de la centru să fie prezenţi în Panteonul Moţilor, nu a fost aşa. Cu toate că erau aşteptaţi, deoarece se iscase zvonul că vor fi prezenţi la Ţebea, n-au venit nici preşedintele Traian Băsescu, nici Victor Ponta şi nici Crin Antonescu. În schimb, n-au lipsit Corneliu Vadim Tudor – care din 1991 a venit mereu la Ţebea, Gheorghe Funar, şi el nelipsit de la Sărbătoarea din Ţara Moţilor. Din partea Guvernului au fost la manifestări Mircea Duşa, ministrul Administraţiei şi Internelor, Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, şi Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei. Au mai fost prezenţi, se înţelege, aproape toţi parlamentarii de Hunedoara, precum şi reprezentanţii autorităţilor locale din judeţul nostru şi din alte judeţe.
Manifestările au decurs bine, fără ca spiritele să se încingă, astfel că serbările din acest an au fost lipsite de huiduieli.
Vadim Tudor, la fel ca în fiecare an
Ca de fiecare dată, Corneliu Vadim Tudor, preşedintele PRM, a ţinut un discurs în stilul său caracteristic, ţintele sale din acest an fiind cei care au dat autorizaţie de mediu pentru viitoarea exploatare a aurului de la Certej, şi Justiţia, care nu şi-a făcut datoria în cazul extremiştilor maghiari, care în martie anul trecut, l-au spânzurat simbolic pe Avram Iancu, la Miercurea Ciuc. „Ruşine! De o mie de ori ruşine aşa-zisei justiţii din ţara asta, pentru că nici acum – la aproape doi ani de la sacrilegiul săvârşit de bezmeticul ce a spânzurat efigia lui Iancu – nu l-a pedepsit pe acest duşman al românilor! Nu trebuia decât să aplicaţi legea, ne-stimaţi magistraţi“, a precizat Corneliu Vadim Tudor în discursul său, pe care l-a încheiat cu câteva versuri compuse în memoria Crăişorului Munţilor.
La umbra Gorunului lui Horea
Avram Iancu, erou al neamului românesc, s-a născut la 1824, într-o familie de moţi înstăriţi din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluţia de la 1848, Avram Iancu făcea parte dintre fruntaşii intelectualităţii româneşti transilvănene luptătoare pentru emancipare socială şi naţională. A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848, şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate. Avram Iancu s-a stins din viaţă la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criş, şi a fost înmormântat în cimitirul de la Ţebea, la umbra Gorunului lui Horea.
Cristina Ghenea, Mesagerul Hunedorean
#1 by Rares on December 11th, 2012 - 11:09
Ca popor ortodox, nu pot sa fiu de acord cu sintagma propagata prin media: “trecere in nefiinta”. Sau trecem la viata vesnica sau disparem in neant. Cred cu tarie ca e prima varianta. Toate cele bune!