Sub egida Societăţii Cultural-Patriotice “Avram Iancu” din Tg-Mureş, pe data de 14 septembrie 2012 au fost organizate o serie de manifestaţii cultural-patriotice prilejuite de comemorarea celor 140 de ani de la trecerea în eternitate a “Crăişorului Munţilor” – Avram Iancu (1824-1872).
Ziua a debutat cu o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu părintele portopop Gheorghe Şuncan chiar la statuia ecvestră a lui Avram Iancu din centrul Tîrgu-Mureşului.
Apoi, în Sala Mare a Centrului Cultural “Mihai Eminescu” din municipiu a avut loc o sesiune de comunicări ştiinţifice susţinute de către Ioan Berţa din partea Societăţii Cultural-Patriotice “Avram Iancu” din Tg-Mureş – cuvânt de deschidere, preşedintele Lazăr Lădariu – alocuţiune: “Crăişorul Iancu”, Simion Bui – “Avram Iancu în Revoluţia de la 1848-1849”, Mariana Ploeşteanu – “George Bariţiu despre Avram Iancu”, Elena Mihu – “Monumentul de la Câmpeni (1848-1849) – dorinţă a Episcopului Andrei Şaguna, Ana Hancu – “Participarea cerghizenilor la Revoluţia Română de la 1848-1849”, Mircea Artimon Mihai – “Craiul Munţilor în tradiţia folclorului românesc”.
În aceeaşi locaţie, după această sesiune ştiinţifică s-a desfăşurat un recital de muzică patriotică în care au evoluat Ansamblul „Doina” din Albești, solistele Adelina Morar, Adriana Sita şi Corul Ligii Tinerilor Creștini-Ortodocşi din Tg-Mureş. Dar cei mai aşteptaţi interpreţi au fost Nelu Şopterean şi mai ales Veta Biriş care au ridicat, la propriu, spectatorii în picioare.
După spectacol artiştii şi publicul, purtând chipul Crăişorului Munţilor, steaguri tricolore dar şi cel mai mare drapel românesc din Tg-Mureş au avut ocazia să participle la un “Marş al Iancului” prin centrul municipiului oprindu-se la aceeaşi statuie impozantă a marelui nostru erou naţional.
Chiar dacă susţinătorii şi participanţii la aceste manifestaţii au fost simpli cetăţeni sau repezentanti ai unor diferite instituţii sau organizaţii, printre care şi Noua Dreaptă, lucrul cel mai important a fost acela că în această zi toţi au fost reuniţi în “Duhul lui Iancu” asemenea degetelor unei mâini care, strânse la nevoie, ar putea forma “pumnul pus în pieptul furtunii” aşa cum spunea şi Avram Iancu.
“Unicul dor al vieţii mele e să-mi văd naţiunea mea fericită” – a fost idealul lui Avram Iancu pe care îl putem realiza doar dacă toţi bunii români se vor uni!
“Tu, Iancule sfânt ne-ai purtat idealul,
La Ţebea venim, fii tăi te cinstesc.
Lui Iancu-nchinare! Trăiască Ardealul!
Traiască întregul Popor Românesc!”
Biroul de presă al Noii Drepte Mureş, blog Noua Dreaptă