Despre

“Cine nu îşi cunoaşte trecutul, va fi condamnat să-l repete” (Goethe)

Avram Iancu este una dintre cele mai complexe personalităţi ale istoriei românilor transilvăneni. Provenit dintr-o familie înstărită de moţi din Munţii Apuseni, Avram Iancu a profitat de condiţia sa socială şi a urcat în rangul ierarhiilor sociale din Ardealul aflat sub dominaţie habsburgică, ajungând în anul 1848 avocat, membru al Baroului Cluj-Napoca.

Condiţia sa socială nu l-a împiedicat să devină liderul revoluţiei de eliberare naţională a românilor ardeleni, devenind totodată exponentul unei naţii considerate tolerate, dar şi reprezentând o mişcare europeană, modernă: „Toata Europa se înarmeaza pentru a izbândi libertatea. Românii se pregatesc de asemenea, fiindca a sosit timpul sa fie si ei liberi”.

Cu toate acestea, Avram Iancu nu beneficiază nici până în ziua de azi de aprecierea pe care o merită. Orice altă naţie europeană să fi avut norocul să aibă un personaj de o asemenea anvergură şi cu siguranţă că ar fi beneficiat de cele mai înalte onoruri, distincţii şi omagii. De alftel, România are nefericitul obicei de a-şi trata cei mai dragi şi mai prolifici fii ai Neamului cu un dispreţ inexplicabil. Cazurile lui Brâncuşi sau Paulescu sunt exemple ale acestei atitudini.

Lucrurile stau atât de grav încât personalităţile de marcă ale poporului român zac în uitare şi sunt ignorate chiar şi în mediul unde se pot promova cel mai uşor, cu costuri şi efort minim, pe Internet. De la apariţia sa în România şi devenirea unui mijloc de comunicare în masă, de care beneficiază o mare parte a românilor, instituţiile de stat abilitate nu au catadicsit să ofere marilor scriitori, oameni de ştiinţă, revoluţionari şi oameni politic,i un loc al lor unde vor putea fi descoperiţi de curioşi şi de cei care doresc să-şi îmbogaţească bagajul de cunoştinţe.

Avram Iancu, conducătorul Ţării Moţilor, un simbol legat de emanciparea românilor din Transilvania, nu a beneficiat până acum de un website biografic. Ministerul Culturii şi Cultelor, instituţie abilitată pentru a realiza un astfel de proiect şi de a transforma personalitatea lui Iancu într-un brand istoric, a găsit de cuviinţă să îşi îndrepte atenţia asupra organizării de expoziţii şi publicarea de cărţi pentru un grup infim şi nereprezentativ de “artişti”.

Nici măcar Mihai Eminescu, personalitatea literară poetică cea mai reprezentativă pentru poporul român, nu a beneficiat de o asemenea onoare, în acest moment cele două wesite-uri dedicate poetului fiind realizate către fundaţii sau organizaţii neguvernamentale. Şi în aceste condiţii, statul român are tupeul de a susţine că promovează cultura şi arta românească în străinătate!

Avram Iancu beneficiază de acum încolo de un site biografic, la care se adaugă şi latura comemorativă, sperând ca în fiecare an conţinutul site-ului să fie îmbogăţit cu noi articole şi relatări de la evenimentele dedicate acestuia. Prin efortul publicaţiei clujene NapocaNews, Avram Iancu este la loc de cinste, chiar şi pe Internet.

De ce craişorulmunţilor.ro?

Pentru că dezinteresul autorităţilor româneşti, în frunte cu Institulul de Cercetare Informatică din Bucureşti şi Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, au permis vânzarea domeniilor avramiancu.ro şi avram-iancu.ro unei şcoli de grăniceri de la Oradea şi unei primării bihorene care a dat spre folosinţă site-ul unei companii private, care ţine domeniul nefolosit.

Prin urmare, am ales craisorulmuntilor.ro pentru acest site dedicat eroului Avram Iancu, cu siguranţa că în mentalul colectiv această sintagmă este încă legată indisolubil de marele căpitan al Ţării Moţilor.

George Bara

redactor şef  NapocaNews


SetPageWidth