Simpozionul Napocanews “Avram Iancu – modelul revoluţionarului român”

dsc00122Publicaţia NapocaNews în colaborare cu Casa Municipală de Cultură a Cluj-Napoca şi Societatea Cultural- Patriotică “Avram Iancu” a organizat duminică simpozionul cultural-ştiinţific intitulat “Avram Iancu – modelul revoluţionarului român”. Evenimentul a fost dedicat revoluţionarului transilvănean Avram Iancu, liderul revoluţiei româneşti din Transilvania din anul 1848 şi conducător al Ţării Moţilor în anul 1849.

În cadrul conferinţei, ing. George Bara, redactor şef NapocaNews a acuzat autorităţile locale de faptul ca nu se implică în promovarea spiritului naţional şi a imaginii eroului Avram Iancu. Sfârşitul cuvântării sale a marcat lansarea oficială a site-ului biografic www.craisorulmuntilor.ro, dedicat revoluţionarului român.

Conferinţa a fost onorată şi de prezenţa preşedintelui asociaţiei Noua Dreaptă, dl. Tudor Ionescu, care a ţinut să aducă în atenţia audienţei miturile care îl înconjoară pe Avram Iancu, în speţă zvonul devenit între timp fapt istoric, cum că Avram Iancu ar fi înnebunit spre sfârşitul vieţii, devenind un trubadur prin satele Munţilor Apuseni.

Dr. Ionuţ Ţene, istoric şi director editor al NapocaNews, deşi era pregătit pentru rostirea discursului “Avram Iancu, conducător al Ţării Moţilor şi simbol al românilor transilvăneni”, nu a putut să rămână indiferent la umilinţa suferită de către clujeni prin felul în care maghiarii au ales în anul 2009 să sărbătorească la Cluj-Napoca “Ziua maghiarilor de pretutindeni” – recitarea poeziilor criminalului de război Wass Albert şi citirea discursurilor exclusiv în limba maghiară, lucruri la care autorităţile locale clujene au asistat neputincioase – şi a făcut un apel pentru unirea forţelor autentice de dreapta.

Prof. Victor Bercea a vorbit despre înfiinţarea societăţii cultural-patriotice “Avram Iancu” din România şi a făcut o paralelă între tinerii prezenţi la simpozion, majoritatea membrii ai Noii Drepte, şi “tânărul Avram Iancu, care la vârsta de 24 de ani a scris o pagină de istorie”.

Drd. Vasile Lechinţan a rostit un discurs despre “Avram Iancu la Cluj şi generaţia sa”, prof. Teodor Şandor a prezentat un scurt istoric al statuii lui Avram Iancu din Cluj-Napoca, iar dr. Gelu Neamţu a prezentat “Constiinţa europeană a lui Avram Iancu şi a generaţiei sale”.

În cadrul discursului său, a cărui text a mai fost publicat în volumul omagial închinat d-lui rector, prof. dr. Nicolae Bocşan, dl. Neamţu a concluzionat că “Afirmarea conştiinţei europene la români are şi capacitatea de a limpezi din punct de vedere ideologic tratarea celor două mişcări etnice divergente din Transilvania, punând în lumină sub aspect conceptual caracterul celor două revoluţii: revoluţia conservatoare (a dominanţilor) şi revoluţia democratică (a dominaţilor). Dorinţa românilor ardeleni de a-şi construi o conştiinţă europeană la 1848-1849 a fost sinceră, firească şi spontană, ideile europene găsindu-şi aici în Transilvania un teren deosebit de fertil. Nu putem încheia fără să constatăm un fapt ignorat până azi de istoriografia noastră, acela că noua conştiinţă europeană născută în pieptul generaţiei paşoptiste a românilor ardeleni stimulează intens o relaţie surprinzătoare, dar extrem de strânsă, cu ideea Dacoromâniei. Cu cât conştiinţa europeană era mai dezvoltată, cu atât dacoromânismul era mai accentuat…Avram Iancu era un susţinător înflăcărat al politicii dacoromânice, împărtăşind şi răspândind pretutindenea ideile naţionale ce radiau din Principatele române, cu care el dorea din suflet unirea definitivă a Ardealului, ca singurul mijloc al mântuirii românismului de sub stăpânirea austriacă şi uneltirile ungureşti”.

sursa: NapocaNews

 1. #1 by Maria on March 16th, 2009 - 21:55

  Nu am decat multumiri voua, celor care incercati sa faceti ca tanara generatie sa inteleaga ca patriotismul nu este o vorba goala. In 1998, la “Crucea Iancului” am participat la o slujba in amintirea Craisorului, macar ca sunt din Bucuresti. Port tricolorul langa identitatea mea de roman si mi-am crescut copilul in asa fel incat si daca ar muri de inanitie nu se va dezice niciodata de numele de roman. Dumnezeu s-a nascut la Sarmisegetusa…

 2. #2 by mircea on March 21st, 2009 - 19:48

  Societatea Avram Iancu e cea mai jalnica asociatie din cate exista si care face deservicii ideii de patriotism si ideii de Avram Iancu. As vrea sa stiu unde are publicat Asociatia rapoartele anuale si bilanturile din ultimii 5 ani? Cui se adreseaza asociatia , ca tinerilor in nici un caz in schimb e plina de batrani lacrimosi care sunt dusi de nas un presedinte care numai patriot nu poate fi numit.

  Ideea de aface site cu Avram Iancu e binevenita, singura din ultimii ani! Parca n-am fi in tara noastra, reactionam numai dupa ce ne-o trag ungurii sau dupa ce vedem cum stiu sa-si onoreze eroii!

 3. #3 by Lucian on March 27th, 2009 - 22:56

  Foarte bun siteul !
  Ne vedem in septembrie la Tebea?
  Daca se poate fara politicieni!

(will not be published)
Aboneaza-te la RSS-ul de comentarii
 1. Inca nu sunt legaturi de pe alte site-uri.

SetPageWidth