Pe urmele bătăliei duse de Pelaghia Roşu în Munţii lui Avram Iancu

Când scriu aceste rânduri abia m-am întors din weekend de la Mărişel, unde am fost pe urmele celebrei amazoane românce Pelaghia Roşu, mama tribunului Indrei Roşu, care a reuşit în timpul Revoluţiei de la 1849 să zdrobească trupele regulate ale armatelor maghiare, conduse de Hatvani şi Vasvari Pal. Am fost invitat la cabana unor ofiţeri români, proveniţi dintr-o familie de carieră a Armatei Române, cadre militare care şi-au întărit caracterul şi bărbăţia cu Kalaşnicovul în mână pe fronturile împotriva terorismului şi a luptătorilor Al Qaeda din Irak şi Afganistan. Şi-au ridicat în ani o cabană chiar pe locurile istorice unde au călcat paşii lui Avram Iancu şi pe stâncile unde Pelaghia Roşu a zdrobit trupele invadatoare maghiare ce doreau asuprirea moţilor. M-am simţit mai mult decât minunat să calc pe urmele celor care şi-au dat sângele în luptă pentru drepturile românilor. După o săptămână grea şi stresantă am reuşit să mă resetez psihic şi să mă reconfortez reconstituind bătălia eroinei Pelaghia Roşu la Crucea Eroilor s-au pe stânca de la Ţâcla. Eroii noştri nu mor niciodată. Nu mi-am refuzat nici să stau ore întregi pe şezlong cu o bere rece Becks în mână să privesc munţii lui Iancu spre Măguri Răcătău şi semeţele creste ale lui Horea de la Poiana Horii. Mă simt bine în preajma ofiţerilor români şi discuţiile despre faptele de vitejie ale românilor îmi plac aşa de mult că nu doresc să se mai încheie niciodată. Din când în când cântecul brazilor ne mai întrerupeau vorbele despre eroismul înaintaşilor.

Pelaghia Roşu (n. 1800, Mărişel, judeţul Cluj – d. 10 iulie 1870, Mărişel, judeţul Cluj) a fost învăţătoare şi luptătoare paşoptistă în timpul revoluţiei de la 1848-1849 din Transilvania. S-a născut în satul Mărişel, judeţul Cluj, fiind unicul copil al judelui sătesc Ioan Dufle. A fost instruită acasă de către tatăl său, care o educa folosind cărţi româneşti. A fost trimisă ulterior la şcoală de către părintele său la Budapesta, unde va învăţa carte timp de trei ani, după care se va întoarce în satul natal. A fost căsătorită cu Ioan Roşu şi a avut un singur copil, botezat Indrei. Acesta va deveni în timpul revoluţiei de la 1848-1849 din Transilvania centurion în oastea condusă de Avram Iancu şi va conduce lăncierii români în a doua luptă de la Mărişel, împreună cu mama sa. În timpul celei de-a doua lupte de la Mărişel, din 12 martie 1849, Pelaghia Roşu va comanda în luptă femeile din sat. Pentru că nu erau suficienţi combatanţi din rândul bărbaţilor din sat, care era atacat de armata maghiară, femeile din sat s-au mobilizat pentru a lua parte activă la luptă. Au ales-o comandant pe Pelaghia Roşu, iar la momentul oportun ele au declanşat un atac călare asupra inamicului, care speriat de această intervenţie, crezând că e atacat de cavaleria moţilor, a rupt lupta şi s-a retras în debandadă. Armata revolutionara maghiara (una dinte cele mai bune din Europa în acea perioada) a încercat în mai multe rînduri sa cucereasca localitatea. Înfrînta de doua ori, a pornit o a treia ofensiva, în 12 martie 1849, cu 1600 de oameni. Pentru ca aparatorii erau în inferioritate numerica, femeile din Marisel, conduse de Pelaghia Rosu, au recurs la o stratagema: îmbracate barbateste, au aparut pe un munte în spatele ungurilor, cu flinte si buciume. “(…) sosind la pozitiile menite pentru dînsa, Pelaghia Rosu sufla în bucium, femeile calarete se ivira din toate laturile, înaltara un strigat mare si se pusera în miscare” spune Avram Iancu în celebrul sau Raport catre Franz Josef. Crezînd ca sînt atacati, ungurii s-au retras în dezordine, lasînd 30 de morti. La trecerea precipitata a Somesului Rece, altii din 100 din ei s-au înecat. În timp ce mariselenii au avut numai trei insi de oblojit. Şi pe 6 iulie 1849 Pelaghia Roşu a fost în fruntea trupelor lui Avram Iancu şi l-a ucis pe nebunaticul şi rebelul comandant maghiar Vasvari Pal. La 10 iulie 1870 Pelaghia Roşu a trecut în lumea drepţilor, fiind înmormântată în cimitirul satului Mărişel. Comisia Femeilor Române din Abrud a decis să înlocuiască crucea de lemn de la mormântul Pelaghiei Roşu cu o troiţă de piatră. Într-o noapte din anul 1900, pe ascuns, pentru a scăpa de eventuala intervenţie nedorită a autorităţilor de atunci, la mormântul eroinei a fost amplasată noua troiţă din piatră.

Cred că adevăratul aur al Munţilor Apuseni nu este în cianurile de la Roşia Montana GC, ci pe crestele Munţilor Apuseni îmbibaţi de sângele eroismului tribunilor lui Avram Iancu. Turismul istoric şi verde în zonă este de fapt adevăratul aur al moţilor, care trebuie exploatat. Poate îmi cumpăr şi eu o cabană pe locul bătăliei lui Pelaghia Roşu, să mă retrag şi să scriu despre faptele de eroism ale românilor, să mă cufund în cântecul brazilor ce aduce a fluierul lui Avrămuţ – Craiul Munţilor. Poate numai aşa voi uita de mizeria şi de trădătorii din politica dâmboviţeană de azi.

Ionuţ Ţene, www.napocanews.ro

 1. #1 by Ioan Marinoiu, ortodox, veterean de razboi on November 1st, 2011 - 20:46

  domnilor, mama mea Floarea a fost nascuta Giurgiu, a fost din Mărisel, ne-a povestit nouă celor 7, copii ai dânesi despre strategema femeilor dim MărișeL, cunduse de Pelaghia Rosui, noi copii eram mandrii ca in Marișel Comuna mamei noastre femeile au fost vieze. Tot mama ne spunea ca bunicul avea câteva mori de apă.

 2. #2 by oprea on December 25th, 2011 - 20:03

  Este minunat, sa aud despre eroii neamului, care fara fasoane, simplu au luptat, fara pregatire speciala sa pastreze fiinta neamului.Trebuie sa spun, ca despre faptele romanilor ardeleni, nu prea s-a scris si nici in cartile de istorie nu au fost prea multe date.Spre rusinea mea , nici nu auzisem despre asemenea actiuni din perioada pasoptista.De ce conducatorii politici nu introduc in planul de pregatire scolara, aceste biografii si fapte din acestea simple de eroi nationali, ca exemplu pentru copii nostri?Felicitari domnule Ionut Tene.

 3. #3 by Dac on February 12th, 2012 - 14:02

  @oprea

  Din pacate, lovitura de stat din 89 a fost data de un etnic tigan, care s-a grabit sa lase hienelor din inchisorile comuniste ( hiene inchise pentru ca nu isi puteau face de cap, cum si-au facut 22 de ani pana acuma ) pe mana tot ceea ce se construise cu mari sacrificii in perioada comunista . Mai rau a fost ca udmr a sustinut fiecare guvern mafiot care ne-a condus de 22 de ani incoace ( si tot etnicii maghiari motiveaza ca vor autonomie pentru ca se traieste greu, oare udmr-ul nu are o mare parte din vina pentru situatia in care ne aflam acuma ? ) . Acuma cel mai rau, a fost sa ajunga la putere un tatar . Va dati seama ca acest tatar, uraste neamul romanesc, si a tras mereu pentru maghiarii . Asa ca motivul pentru care nu se promoveaza patriotismul, nationalismul este pentru ca deopotriva mafia tiganeasca si o mana de tradatori romani, plus iredentistii maghiari toti in frunte cu tatarul conduc tara . Bineinteles tatarul lingand in zone intime SUA

 4. #4 by TITUS B on February 17th, 2012 - 13:52

  FORMIDABIL ESTI MAI COPILE !
  La tine ma refer, dom`le Ionutz Tzene, si iti multumesc pentru ce ai scris de Pelaghia Rosu.
  I-am trimis si eu un mail lui Boc, care nu e departe de Marisel, sa-si aduca aminte de “mocanii” nostri, de faptul ca descind din Pelaghia Rusu.
  Dar asta e un nesimtit si mizerabila sluga la cei mai ordinari oameni care i-a produs periferia umana.

 5. #5 by Ioan Marinoiu, ortodox, veterean de razboi on February 26th, 2012 - 18:27

  Balcanismul ortodox ne sufoca domnilor.

  Domnilor, in ziarul dvs, Cotidianul-Politica, ati publicat articolul – Iliescu si Securitatea : « mai bine isi musca limba si tacea. M’am oprit la citatul »Nu pot sa incep aceasta conferinta inainte de a raspunde atacului bolsevic facut ieri al marelui nostru disparut Corneliu Coposu. « Ion Iliescu a constituit pentru Romania postdecem-brista raul cel mai mare. A fost raul, a fost blestemul si povara acestei tari » a spus Ticu Dumitrescu. Ziua-Eveniment-Sambata, 12 August 2006-08-16, publica articolul « Des-coperiti ofiteri » din care citez :…Pe ofiterii si subofiterii de securitate nu-i intreaba ni-meni de sanatate. Care au omorat oameni au terorizat familii, au distrus destine, au ra-colat copii.
  Dupa ‘90 au prosperat, folosindu-se de fostele retele pe care le-a supravegeat
  …….multi dintre ei sunt putrezi de bogati, dar nimeni, nu da nume, Cine sunt vinoati pentru toate acestea ? Cu ajutorul cui a ajuns Iliescu la putere, desigur nu cu ajutorul tuturor romanilor, care, peste noapte, au devenit patrioti si democrati, sub lozincile « noi muncim noi nu gandim » ori « Noi nu ne vindem tara » dar mai ales, nimeni nu vrea sa vada, si ajutorul neprecupetit ai preotimii (exceptilie se exclud). Capii Biserici Ortodoxe ca sa-si ascunda crimele spirituale si faptice (informatori). Crimele spirituale sunt mult mai grave pentru ca au omorat sufletul natiuni prin tradarea tainei spovedaniei .-Deci, si Capii bisericii noastre ortodoxe, preotimea, sub toiagul patriarhal al Teoctistului, au omorat si infricosat suflete, cu judecata de apoi, cu chinurile jadului.

  Subalternii lui Teoctist, preotii au distrus familii, au distrus si distrug copii cum recent scria ziaristul, citez ;Gabriel ANDREESACU,…. »Dar pare sa nu se vada ca, an de an, zeci de mii de copiii de scoala primara sunt aruncati in bratele unor preoti, care, nu inteleg nimic din principiile educatiei moderne. Ei traumatizeaza copii aflati la o varsta frageda amenintandu-i cu ororile iadului si ale pedepsei divine. ….Scolarii sunt pregatiti sa urasca tot ce nu intra in viziunea « bunului ortodox » (i.c.). Apropo, in viziunea bunului ortodox cand preotul greco-catolic (unit cu Roma, cu Uniunea Europeana, cu civilizatia) nu are voie sa imormanteze credinciosul, sau greco-catolic in fostul lor cimitir ; la poarta cimitirului, sicriul este luat si ingropat de preotul ortodox dupa obiceriuri inapoiate balcanice, aceasta sa fie iubire ortodoxa ?

  Romanii ortodocsi au votat cu « Trandafirul » de teama sa nu se intoarca Regele in tara, sa aduca mosierii, de teama ca Ion Ratiul sa vanda tara capitalistilor. Evident Iliescu este vinovat pentru dezastrul tarii ; el, dupa faptele sale rele ar trebui sa fie la puscarie impreuna cu toti cei vinovati. Nu se face nimic, pentru ca ei sunt sub obladuirea Bisericii ortodoxe. O precizare cand spun Biserica ortodoxa, ma refer la slujitorii bisericii( patrarh, mitroliti, episcopi, protopopi, preotime ( exceptiile se exclud) ,care au parasit turma. Biserica, este Casa lui Cristos in care ne rugam. Ierarhii nostri ca sa-si ascunda vinovatia tipa cat ii tine gura Cum am spus mai sus Biserica este Casa de rugaciune lasata de Cristos, este a tuturor crestinilor, a spune ca se critica biserica neamului romanesc este aberatie.

  Daca vorbim de Biserica neamului, se pune intrebarea, care slujitori ai Bisericii romanilor au fost/sunt cu adevarat ; slujitorii majortitari ortodocsii care respecta traditiile greco-slavone, cu care a tinut poporul roman rupt in trei provincii, mai mult de opt secole, Transilvania sub obladuirea Mitropolitilor Sarbi de la Kalowtz, cozi de topr ai contilor habsburgi si ai grofilor unguri, Moldova si Muntenia sub obladuirea Mitropolitilor ortodocsi, majoritatea straini de neam, adepti ai greco-slavismului, cozi de topor care cu rusinoasa supunere, cei zicea/zicem se intorceau/se intorc dupa cum batea vantul, de la Instambul la Moscova. Acesti mitropoliti sub acoperirea ca sunt slujitori ai Bisericii lui Cristos ei isi cumparau rangurile, maririle lumesti, cu pungi de galbeni de la sultan, galbeni strinsi de la credinciosii saraci si analfabeti, folosind minciuna, daca nu platim galbeni sultanului acesta ne desfiinteaza Biserica ortodoxa greco-slavona.
  Dupa ce Imperiul Otoman a cazut, Mitropolitii Moldovei si ai Munteniei au devenit slugoi ai Tarilor rusi. Ne place ori nu ne place, trebuie sa recunoastem ca, slujitorii bisericii au fosta cei care au rupt unitatea romanilor, dovada <Balada miorita< cel vrancean, cel moldovan si cel muntean, cu care ne falim, zicandu-i patriotism. Urmarea ruperii sufletesti in Mitropolia unguro-valaha, Muntenia si Transilvania. In Transilvania ne spune N.Iorga, « peste Munti nu erau romanii ortodoxi decat romani calvini. Ruperea in trei Mitropoli este cauza hausului politic, saracia, comoditatea, mudaria, nepasarea etc. descrise de presa din Romania, este o dovada pentru occident ca apartinem inca mentalitatii inapoiate balcanice.

  Romanii din anul 1054 apartinand de Biserica Ortodoxa Rasariteana erau considerati de occident greci ; romani ardeleni intorcandu-se la Biserica lui Cristos, la mileniului I. crestin au fost asimilati cu grecii-catolici stabiliti in Italia. De aici denumirea de greco-catolici. Romanii ardeleni la 1697-1700 s-au intors, nu s-au Unit cu Roma. Este adevarat, in actul de intoarcere la Roma sta scris »n-e unim cu Roma » cuvantul nu putea fi inteles de credinciosi romani majoritatea fiind analfabeti, ei nu-si cunosteau istoriea decat din auzite. Cuvantul « ne intoarcem » la Roma arata ca romanii areleni s-au intoars la Mileniul I Crestin, la cele patru secole catolice (33-451), si greco-catolic (451-1054). Biserica Greco-Catolica este Biserica latino-ortodoxa, este cu adevarat Biserica stabuna a neamului romanesc nu ortodoxia greco slavona in care romanii au fost trecuti fara voia lor in anul 1054.

  Mult hulita, desfiintata, arestata si confiscata Biserica Greco-Catolica, desi minoritara, cu adevarat este Biserica Neamului, daca nu erau scolile Vaticanului nu erau profesorii Blajului. Episcopul Miron Cristea a urmat liceul greco-catolic din Nasaud (ajuns primul patriarh), fosta sluga a ungurilor tuna impotriva armatei Romane, declarand cu vitejie ca : va sparge capul prmului soldat roman pe care-l va intalni cu sfanta-i cairje ortodoxa greco-slava. Mitropolitul Nicolae Balan al Sibiului, cu liceul tot la greco-catolici, la Nasaud scria in 1916 « romnii se simt mai bine impreuna cu unguri » la inscaunarea Sa ca Miropolit al Ardealului a ceruti « poniei ceresti> sa nu-i putrezeasca oasele pana nu va aduce oile ratacite (pe greco-catolici) la turma ortodoxa analfabeta.
  Daca nu erau Scolile Vaticanului, ale Blajului seminarele ortodoxe din Buc. Iasi, Buzau, nu aveau profesori. Nu aveam Corifeii Sc Ardelene. Nu aveam Marea Adunarea de la Balaj la 1848. Nu aveam « Imnul National Desteapta-te romane » (i-l cantam de 160 de ani, dar tot nu ne-am trezit din somnul de moarte greco-slavon ). Nu era Unirea cea Mare de la 1 Dec.1918. Nu aveam pe Episcopul de Reghin greco-catolic Iuliu Hossu. Sa citeasca Actul Unirii. Daca nu erau Scoalele Vaticanului si ale Blajului Basarabia, Bucovina si Ardealul nu s-ar fi unit, cu Tara. Nu sa-r fi implinit marele vis al romanilor de a se unii. Nu sa-r fi faurit Romania Marea Moderna. Sf.Nostrii Parinti ai Bisericii Ortodoxe impreuna cu politicienii ortodoxi ortodoxiti cu ajutorul tatucului Stalin a facut Romania Mica, cu credinciosi saraci intr-o tara bogata. Cu o Biserica ortodoxa majoritara bogata care are o avere de peste 3 miliarde Euro. Rcent am citit aticolul pe care-i imbraca, hraneste, educa le da servicii, pe cand Biserica Ortodoxa majoritara, ce pretinde ca-i « dreapta sau adevarata credinta » de ce nu urmeaza exemplu calugarului catolic iezuit.
  Pe cand istoricii nostri vor scrie istoaria adevarata a BOR si a BUR. Si. pe cand Unirea ortodocsilor greco-slavi rupti in 8 patriarhii din ambitii pamanesti nu Dumne-zeiesti, cu Biserica ce-a una a Lui Cristos care este Biserica Catolica. Catolic inseamna civilizatie, buna stare. Ortodoxie inseamna inapoiere, saracie pentru enoriasi, viata imbelsugata, lux pentru ierarhii si pentru preotimea ortodoxa.

  9 Septembrie 2007
  Ioan Marinoiu, octogenar, ortodox, USA

 6. #6 by Waffen SS on April 11th, 2012 - 14:31

  @Ioan Marinoiu, ortodox, veterean de razboi
  Aaaaa, “stimate” domn ortodox octogenar, ati scris mult si degeaba. Se vede treaba ca nu stiti prea bine despre ce e vorba cand va referiti la BISERICA ORTODOXA. Va rog sa faceti o distinctie clara intre institutia condusa de un ierarh (ceea ce intelegeti “dumneavoastra” prin BOR) si Biserica in inteleg apostolic. Si indiferent ce scalambaieli logice faceti, Biserica Ortodoxa a fost ceea care a asigurat identitatea si unitatea acestui popor de-alungul secolelor. Nu trebuie sa mai spun ca Biserica Ortodoxa pastratoarea traditiei crestina pe filiera apostolica. Asa ca toti catolicii si grec-catolicii si tot ce decurge de aici sunt niste rataciti.
  Va rog mult sa incercati sa nu incurcati borcanele. Tipul acesta de amestec de idei din planuri diferite (intentionat, din rautate sau din nestiinta) este unul din factorii care ne-a condus unde suntem acum.

 7. #7 by Stefan on July 23rd, 2012 - 17:36

  Onorabile Marinoiu,ca nu esti decat un tip ce innegureaza strategic Romanii in spirit,se observa de la usa aia de unde minti ca esti,insa niciodata un Crestin si Ortodox,nu isi va dezavua Neamul Romanesc asa cum o faci matale bre nea’ Marinoiu baci sau tocheslazlo ca tot una este !
  Bre nea marinoiule(marinoi inseamna un capitan de cursa lunga …..de exemplu un presedinte….de partid …..?),cand ai vazut ultima oara o Cruce ?
  Sa iit fie rusine ca te iei de credinta stramoseasca a unui popor Roman,eminamente Ortodox si nu papistas ori sectar ori mai stiu eu ce aberatie ticaloasa a mintii imbuibatilor occidentali !
  Inchizitia,este de sorginte ….aaaaa…..catolica ,bravos.ai zece puncte si o bila pe capul ala sec !
  De ce minti ca un ticalos si te iei de Neamul Romanesc deviatule sectar,cand stiut este faptul ca Romanii ORTODOCSI au fost martiri si mucenici,prin Sfintii Voievozi si Eroii Neamului ce au luptat si nu mintit ca tine bolsevicule hortyst care esti !
  Aici tema este Pelaghia Rosu,tu mai arogantule ce habar nu ai sa scrii in limba Romana,de ce deviezi de la subiect si arunci cu zoaie in Biserica Neamului ?
  Ortodoxie inseamna Ortho-Doxa =Calea Dreapta !
  Sa iti fie rusine ca esti nesimtit si ordinar abject cand afirmi despre Ortodoxie ceea ce iti iese din gaurile alea ale calotei craniene !
  Ai auzit marinoiule de vatican ?
  Prefacutule ! Cel mai mare stat financiar din lume este vaticanul bai asta care ai facut scoala in buda lui pesta !
  Ai auzit bai lache marinelule-bozgorelule de cate azile si adaposturi Crestin Ortodoxe beneficiaza oameni aflati in diverse incercari?
  Bai fomistule,vaticanul tau este putred de bogat si nu BOR !
  Si nu mai semna cu nume Romanesc ptr. ca minti octopapusarule !
  Bai mafoame,care istorici vrei sa scrie adevarul,cumva roller ? Cat de lepre pot fi unii oameni !
  Sluga ordinara,sa nu mai te iei de Romani si credinta stramoseasca !
  Apropo,din ce loja faci parte ?

(will not be published)
Aboneaza-te la RSS-ul de comentarii
 1. Inca nu sunt legaturi de pe alte site-uri.

SetPageWidth