Archive for the ‘Conferinte’ Category

[VIDEO] Conferinţa culturală “În duhul lui Iancu”, la Cluj-Napoca

Marti 13 martie 2012, la sediul Uniunii Vatra Românească din Cluj-Napoca a avut loc conferinţa culturală dedicată memoriei “Crăişorului Munţilor”, Avram Iancu, intitulată “În duhul lui Iancu”.

La eveniment au luat parte peste 30 de persoane, majoritatea tineri studenţi.

No Comments


Cluj-Napoca: Despre o revoluţie curată, revoluţia lui Avram Iancu

NapocaNews a organizat ieri, la Casa de Cultură Municipală din Cluj-Napoca, o manifestare culturală dedicată Crăişorului Munţilor, conferinţa “În Duhul lui Iancu”, la care au fost invitaţi să cuvinteze prof. dr. Gelu Neamţu, prof. dr Dan Brudaşcu şi Daniel Bran, organizatorul marşului anual Avram Iancu de la Cluj-Napoca.

Deşi evenimentul nu s-a bucurat de o expunere generoasă în spaţiul public din partea presei locale, el şi-a atins obiectivul – păstrarea vie a memoriei revoluţionarului român, prin simplul fapt că persoanele care au ales să participe la conferinţă, întrebau la intrarea în sală, rând pe rând: “Aici e Iancu?”.

Read the rest of this entry »

2 Comments


Simpozionul Napocanews “Avram Iancu – modelul revoluţionarului român”

dsc00122Publicaţia NapocaNews în colaborare cu Casa Municipală de Cultură a Cluj-Napoca şi Societatea Cultural- Patriotică “Avram Iancu” a organizat duminică simpozionul cultural-ştiinţific intitulat “Avram Iancu – modelul revoluţionarului român”. Evenimentul a fost dedicat revoluţionarului transilvănean Avram Iancu, liderul revoluţiei româneşti din Transilvania din anul 1848 şi conducător al Ţării Moţilor în anul 1849.

În cadrul conferinţei, ing. George Bara, redactor şef NapocaNews a acuzat autorităţile locale de faptul ca nu se implică în promovarea spiritului naţional şi a imaginii eroului Avram Iancu. Sfârşitul cuvântării sale a marcat lansarea oficială a site-ului biografic www.craisorulmuntilor.ro, dedicat revoluţionarului român.

Conferinţa a fost onorată şi de prezenţa preşedintelui asociaţiei Noua Dreaptă, dl. Tudor Ionescu, care a ţinut să aducă în atenţia audienţei miturile care îl înconjoară pe Avram Iancu, în speţă zvonul devenit între timp fapt istoric, cum că Avram Iancu ar fi înnebunit spre sfârşitul vieţii, devenind un trubadur prin satele Munţilor Apuseni.

Read the rest of this entry »

3 Comments


Avram Iancu şi timpul său

Georg Gane
Membru al Academiei Româno Americane
Membru de onoare al Institutului de Genealogie al Academiei Române, Iasi

Conferinta tinuta la 6 Iunie 1996 cu ocazia simpozionului “Avram Iancu” în cadrul congresului “Academiei Româno Americane” (ARA) de la Universitatea din RENO, Nevada U.S.A

Bustul lui Avram Iancu din HalmagiuVorbind de luptele românilor, dar mai ales cele ale motilor din Muntii Apuseni, pentru libertate si recunoastere ca natiune, care au avut loc în anul 1848 si o parte din 1849 este nevoie de a mentiona date, deoarece totul s-a petrecut într-un timp foarte scurt din punct de vedere istoric. Iar aparitia eroului acestei lupte, Avram Iancu, a fost ca trecerea unei comete pe cer, ca un fapt de scurta durata, dar violent. El este acela care a însemnat toate aceste evenimente ca un fir rosu, ca unul caruia soarta i-a daruit nu numai inteligenta dar si puterea necesara unei asemenea întreprinderi.

Nicolae Balcescu a scris despre Transilvania: ” Pe culmea cea mai înalta a muntilor Carpati se întinde o tara mândra si binecuvânta între toate tarile semanate de Domnul pe pamânt, aceasta este tara Ardealului ”

Read the rest of this entry »

3 CommentsSetPageWidth