Archive for the ‘Evenimente’ Category

Vezi discursul lui Tudor Ionescu, liderului Noii Drepte, de la Marșul Memorial Avram Iancu din Cluj-Napoca (Video)

Vezi discursul avocatului Tudor Ionescu, liderului Noii Drepte de la Marșul Memorial Avram Iancu din Cluj-Napoca. Se subliniază pericolul extremismului maghiar și a autonomiștilor ardeleni.

NapocaNews

No Comments


Marşul memorial “Avram Iancu” 2014: Sute de români s-au afirmat împotriva extremismului şi separatismului unguresc

Mai mulţi ca niciodată, românii s-au adunat în această amiază, în centrul municipiului Cluj-Napoca, unde s-au exprimat prin discursuri, cântec şi mesaje, pentru unitatea naţională a României şi împotriva extremismului şi separatismului unguresc.

La acţiune au luat parte foarte mulţi clujeni, dar şi membri ai mişcării Noua Dreaptă din Bucureşti, Iaşi, Craiova, Constanţa, Bistriţa, Mureş şi chiar din Basarabia.

Punctul iniţial de întâlnire a fost stabilit la statuia lui Mihai Viteazul, unde a fost desfăşurat un trapel tricolor superb. De asemenea, aici s-a scandat “Unitate naţională”, “Harghita, Covasna, pământ românesc”, “România, românilor”, “România, stat naţional”.

Read the rest of this entry »

No Comments


Noua Dreaptă la manifestările de la Țebea (Galerie Foto)

La fel ca în anii anteriori, filialele Noii Drepte din Ardeal, dar și din alte părți ale țării, au participat la manifestările de la Țebea, leagănul românismului transilvan pentru a îl comemora pe Avram Iancu, liderul armatei revoluționare române din Transilvania de la 1848 și pe cei ce au murit atunci pentru apărarea neamului românesc.

Din păcate evenimentul a fost umbrit de către partide care au venit doar să facă un circ politic, uitând cu desăvârșire de Avram Iancu. Singura mișcare privită cu ochi buni de către miile de români prezenți la festival a fost Noua Dreaptă.

Naționaliștii au depus o coroană de flori la mormântul lui Avram Iancu, după care au desfășurat cel mai mare tricolor de la Țebea. Au fost împărțite mii de manifeste printre cei prezenți la manifestare, precum și o ediție specială a revistei ”Noua Dreaptă” dedicată comemorării a 140 de ani de la moartea eroului național.

 

Read the rest of this entry »

No Comments


Manifestări dedicate lui Avram Iancu la Târgu Mureș

Sub egida Societăţii Cultural-Patriotice “Avram Iancu” din Tg-Mureş, pe data de 14 septembrie 2012 au fost organizate o serie de manifestaţii cultural-patriotice prilejuite de comemorarea celor 140 de ani de la trecerea în eternitate a “Crăişorului Munţilor” – Avram Iancu (1824-1872).

Ziua a debutat cu o slujbă de pomenire oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu părintele portopop Gheorghe Şuncan chiar la statuia ecvestră a lui Avram Iancu din centrul Tîrgu-Mureşului.

Apoi, în Sala Mare a Centrului Cultural “Mihai Eminescu” din municipiu a avut loc o sesiune de comunicări ştiinţifice susţinute de către Ioan Berţa din partea Societăţii Cultural-Patriotice “Avram Iancu” din Tg-Mureş – cuvânt de deschidere, preşedintele Lazăr Lădariu – alocuţiune: “Crăişorul Iancu”, Simion Bui – “Avram Iancu în Revoluţia de la 1848-1849”, Mariana Ploeşteanu – “George Bariţiu despre Avram Iancu”, Elena Mihu – “Monumentul de la Câmpeni (1848-1849) – dorinţă a Episcopului Andrei Şaguna, Ana Hancu – “Participarea cerghizenilor la Revoluţia Română de la 1848-1849”, Mircea Artimon Mihai – “Craiul Munţilor în tradiţia folclorului românesc”.

 

Read the rest of this entry »

No Comments


Atac cu sticle incendiare la Casa Memorială Avram Iancu din Târgu Mureș. Poliția încă nu a operat rețineri sau arestări

Patru sticle incendiare au fost aruncate înspre casa lui Avram Iancu din Târgu Mureş, luni dimineaţă. Una dintre ele a aprins podul clădirii, însă pompierii au ajuns la faţa locului repede şi au stins focul înainte de a se extinde. În 15 martie 1990, cu ocazia zilei Maghiarilor de Pretutindeni, etnici maghiari au vandalizat statuile lui Avram Iancu din Târgu Mureş şi Nicolae Bălcescu din Sovata, acțiuni care au degenerat în cele mai sângeroase conflicte interetnice din România de la finalul războiului.

În clădire se află Fundaţia Culturală Avram Iancu. Focul a fost pus intenţionat, potrivit ISU. La faţa locului au ajuns un echipaj de Poliţie şi unul format din specialişti ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mureş. „Pompierii au reuşit să stingă flăcările şi, din fericire, nu au fost pagube materiale. O singură grindă care susţine acoperişul a ars, însă nu în totalitate“, a spus Livia Popa, pentru Adevărul.

Poliția Târgu Mureș ignoră incidentul

Poliția din Târgu Mureș nu a operat vreo reținere și nu a operat arestări în cazul incendierii casei memoriale Avram Iancu din Tîrgu Mureș din data de 28 mai. Acest lucru a fost confirmat pentru NapocaNews de către purtătorul de cuvânt al IPJ Mureș, Livia Popa. Aceasta a mai declarat că ancheta este în desfășurare.

La data de 28 mai persoane necunoscute au aruncat cu sticle incendiare în casa memorială Avram Iancu din Târgu Mureș, avariind acoperișul clădirii și o parte din interior, fără a provoca însă pagube structurale. Cu toate că poliția a declarat în acel moment că are un cerc de suspecți, cazul este nerezolvat de aproape 2 luni.

Prin comparație, poliția Cluj-Napoca nu a rezolvat nici acum cazul furtului plăcilor de fontă de pe monumentul Cetățuia, pe care erau inscripționate numele luptătorilor ardeleni pentru emancipare. Se pare că plăcile, cântărind câteva sute de kilograme, au fos vândute la fier vechi. În schimb, vopsirea cu spray a  mesajului “Muie UDMR” pe soclul statuii lui Matei Corvin în timpul protestelor antiguvernamentale din această iarnă, a determinat o reacție rapidă din partea polițiștilor clujeni: trei suspecți au fost reținuți și amendați în aceeași seară, iar publicității s-a comunicat că făptașii au fost prinși, când de fapt tinerii fuseseră amendați pentru … participare la miting neautorizat.

NapocaNews

No Comments


Avram Iancu a fost comemorat de Noua Dreaptă Cluj la lumina torţelor

Organizaţia naţionalistă Noua Dreaptă a organizat în cadrul Săptămâna Culturală Avram Iancu -, eveniment dedicat celebrării Crăişorului Munţilor şi tuturor marilor eroi ai neamului românesc-, un miting comemorativ în Piaţa Avram Iancu, cu torţe şi discursuri despre personalitatea marelui revoluţionar paşoptist.

Despre semnificaţia comemorării lui Avram Iancu au vorbit Dan Bran, preşedintele Noua Dreaptă, Filiala Cluj, şi liderul Codrin Goia. S-a rostit rugăciunea Tatăl Nostru. S-a evidenţiat necesitatea cinstirii marilor personalităţi ale istoriei românilor şi refacerea monumentelor degradate ale lui Mihai Viteazul şi Avram Iancu din Cluj-Napoca.

La eveniment au participat circa 30 de membrii ai ND Cluj şi circa 20 de clujeni.

NapocaNews

No Comments


Săptămâna aceasta spiritul românesc domneşte în Ardeal: Săptămâna Culturală Avram Iancu

Pentru al doilea an consecutiv, organizaţia naţionalistă Noua Dreaptă organizează la Cluj-Napoca, Săptămâna Culturală Avram Iancu, eveniment dedicat celebrării Crăişorului Munţilor şi tuturor marilor eroi ai neamului românesc. Manifestarea va culmina sâmbătă, cu marşul memorial “Avram Iancu”, la care vor participa peste 200 de persoane din toate judeţele ţării.

„Marşul Memorial Avram Iancu, este organizat în al patrulea an, în cadrul Săptămânii Culturale Avram Iancu. Ne propunem să facem şi din aceasta o tradiţie, care are un scop principal – comemorativ, care militează pentru un Ardeal românesc, în care toţi să aibă aceleaşi drepturi. La marşul de sâmbătă vor participa camarazi din toată ţara, inclusiv din Iaşi, Constranţa, chiar şi din Basarabia, ceea ce ne arată că personalitatea lui Avram Iancu este un exemplu demn de urmat de către toţi românii”, a declarat astăzi Ciprian Popa, coordonatorul Departamentului de recturări a Noii Drepte Cluj.

Read the rest of this entry »

No Comments


Pipa lui Avram Iancu şi tabachera Reginei Maria, expuse la Cluj

Una dintre cele mai interesante expoziţii istorice va putea fi vizitată la Cluj, în Biblioteca Centrală Universitară. Este vorba de o expoziţie intitulată “Patimă şi viciu, artă şi fum – o istorie ilustrată a fumatului în România”. Evenimentul este organizat de istoricii Ancuţa – Lăcrămioara Chiş şi Ucu Bodiceanu.

Ce exponate vor fi prezentate

“Expoziţia cuprinde aproximativ 150 de fotografii într-o panoplie fascinantă a obiectelor şi tabieturilor fumatului. Este o altfel de istorie a unui obicei controversat povestită prin intermediul imaginii. Iniţiativa noastră este prima care prezintă arta declanşată de acest viciu care bântuie de secole viaţa românilor. De la boierii care nu se puteau dezlipi de ciubucele lor uriaşe cu tutunul turcesc de cea mai bună calitate, la ţăranii care fumau tutunul din producţia proprie, regii României, fumători cu toţii, mari personalităţi ale culturii române “cu fumuri”, cutii luxoase de tutun, dar şi tigaretele comuniste care au făcut istorie (Snagov, Mărăşeşti, Carpaţi… fără filtru, etc.), totul alături de cele mai elegante lulele, însoţite de cele mai rafinate tabieturi.

Reclame din perioada interbelică la ţigarete pentru femei, reclame la ţigări denicotinizate din anii `30, celebrele ţigări Regale devenite peste noapte Republicane, brichete în formă de carte de rugăciuni, sau tabachere pentru prizat tabac au creat o întreagă cultură paralelă marii industrii a tutunului”, spun organizatorii. Vizitatorii vor putea admira şi imaginile unor obiecte celebre, cum ar fi pipa lui Avram Iancu ori tabachera Reginei Maria a României.

NapocaNews

No Comments


[Galerie foto] Inimile a mii de români au rezonat cu naţionalismul autentic la Ţebea

Peste 5.000 de români s-au adunat ieri la Ţebea, în duminica de dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, pentru a privi la un exemplu de sacrificiu şi naţionalism autentic: Crăişorul Munţilor, Avram Iancu.

S-au împlinit 187 de ani de la naşterea eroului naţional şi 139 de ani de la moartea lui. Cu acest prilej, zeci de coroane de flori au fost depuse la căpătâiul mormântului Iancului. P. S. Gurie, episcopul Devei şi Hunedoarei, împreună cu Prea Sfinţitul Părinte Nicodim, episcopul Severinului şi Strehaiei şi Prea Sfinţia Sa Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului au săvârşit slujba de pomenire în cinstea lui Avram Iancu şi a tuturor celor care l-au ajutat în lupta pentru dobândirea demnităţii neamului nostru.

Participanţii, începând cu reprezentanţii BOR, au rostit discursuri prin care au elogiat faptele Eroului Naţional. Părinţii au îndemnat mulţimea să adopte o poziţie verticală în viaţa de zi cu zi, după exemplul lui Avram Iancu, “care a ştiut că lucrurile nu se schimbă în bine prin văicăreli, ci prin acţiune fermă”.

La fel cum Moise a înălţat Şarpele de aramă şi toţi s-au vindecat, la fel cum privim la Crucea Înălţată şi ne vindecâm de toate rănile, la fel trebuie să privim la sacrificiul făcut de Avram Iancu pentru salvarea ţării, ne învaţă reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române. În discursurile lor, a fost evocată şi puterea Iancului de a elecrizeza mulţimea deoarece a avut un crez îmbibat de un maxim altruism, reprezentând mereu un model de acţiune şi de jertfelnicie.

Read the rest of this entry »

No Comments


Marşul Memorial Avram Iancu, ediţia a III-a [galerie foto]

Circa 500 de membri ai Asociaţiei Noua Dreaptă au participat, sâmbătă, la un marş în memoria lui Avram Iancu, în centrul municipiului Cluj-Napoca, strigând “România românilor”, “Unitate naţională” şi “Harghita, Covasna, pământ românesc”. Participanţii la manifestare s-au adunat, în jurul orei 12.00, la statuia Memorandiştilor din Cluj-Napoca, având steaguri tricolore, steaguri ale Asociaţiei Noua Dreaptă, tablouri şi portrete ale lui Avram Iancu. De asemenea, ei au avut bannere pe care scrie “România este stat naţional suveran şi independent, unitar şi indivizibil”, “Nu separatismului maghiar, pentru unitate naţională”. Ulterior, cei peste 500 de membri ai Asociaţiei Noua Dreaptă au pornit într-un marş, prin centrul oraşului, pe Bulevardul Eroilor până în Piaţa Avram Iancu, intonând cântece despre Avram Iancu şi strigând “Unitate naţională”, “România românilor”, “Harghita, Covasna, pământ românesc”, “Trăiască şi înflorească Moldova, Ardealul şi Ţara Românească”, “Afară, afară cu duşmanii din ţară”.

Read the rest of this entry »

5 CommentsSetPageWidth